Granja Sanglas, del grup Batallé, s’emporta el Porc d’Or amb Diamant 2017
Les millors granges de porcí de 2017 s’han donat a conèixer durant la gala d’entrega dels premis Porc d’Or que ha tingut lloc a Segòvia
Enguany 38 granges han rebut un guardó Porc d’Or. Font IRTA
Més de 800 professionals del sector porcí s’han desplaçat el 17 de novembre fins a la ciutat de Segòvia per acudir a la gala de la XXIV edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. En aquesta mateixa, l’IRTA, organitzadors dels premis, juntament amb Zoetis, com a coorganitzador, ha fet entrega de 49 guardons a un total de 38 explotacions de porcí procedents de set comunitats autònomes.
El màxim guardó, el Porc d’Or amb Diamant, ha anat a Zamora, concretament a San Cebrián de Castro, on es troba Granja Sanglas, del Grup Batallé. Aquest guardó s’entrega a la considerada entre totes les explotacions nominades com la millor en termes generals. Així, Granja Sanglas, que va iniciar la seva activitat el 2012 i té un cens de 3.300 reproductores, “uneix producció, rendibilitat, respecte mediambiental, benestar animal, bon equip humà, alt nivell de tecnificació i elevats estàndards sanitaris”, segons ha declarat el jurat dels premis.
En termes de “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, la granja d’Osca La Puebla – Agropecuaria del Isábena, de l’empresa Mazana Piensos Compuestos, ha rebut el premi especial Porc d’Or del MAPAMA.
Per altra banda, Granja Sant Martí, de Pinsos Grau S.A., situada a Sant Martí de Centelles (Barcelona), ha renovat el seu rècord i s’ha alçat per quart any consecutiu amb el Porc d’Or a la Màxima Productivitat, amb la xifra de 37,86 garrins deslletats per truja i any.
Aquest any, com a novetat, s’ha fet entrega del premi especial Porc d’Or Zoetis a la Innovació, que reconeix i potencia la innovació en les granges de porcí espanyoles. S’ha endut aquest nou guardó Granja Balsa de Ves, de l’empresa Afrivall – Vall Companys Grup, situada a Balsa de Ves, Albacete.
Set comunitats autònomes i 38 explotacions
A més dels quatre premis especials, s’ha fet entrega de 45 guardons atenent als criteris de Taxa de Part (TP), Productivitat Numèrica (PN) i Garrins Deslletats per Truja de Baixa (GDTB), atorgant una estatueta d’or, plata i bronze per al primer, segon i tercer classificat, respectivament, en cadascun dels criteris per a les cinc categories existents, que agrupen les granges en funció del seu cens de truges reproductores (1ª categoria de 10 a 200 truges; 2ª de 201 a 200; 3ª de 501 a 1.000; 4ª de 1.001 a 2.000; i 5ª categoria més de 2.001 truges presents).
La comunitat autònoma que ocupa el primer lloc en la classificació de premiats és Catalunya amb 21 guardons, vuit més que en la passada edició. Dotze han anat a Barcelona, cinc a Lleida, tres a Girona i un a Tarragona. En total, nou estatuetes d’or, sis de plata i sis de bronze.
Aragó se situa en segona posició, amb set premis Porc d’Or (tres menys que l’any anterior), quatre per a Saragossa i tres per a Osca, sent dos guardons d’or, tres de plata i dos de bronze. Castella i Lleó, molt a prop d’Aragó, es manté en la tercera posició, amb sis estatuetes (dos ors, dues plates i dos bronzes) que han estat per a Segòvia (tres), Zamora (dues) i Àvila (una).
La segueix en la classificació Navarra, amb cinc premis (un or, tres plates i un bronze); Galícia amb tres per a la Corunya (or i bronze) i Ourense (plata); Castella la Manxa amb dos bronzes per a Toledo i Albacete; i, per últim, la Rioja, que aconsegueix una estatueta de bronze.
De les prop de 100 explotacions nominades a aquests premis, finalment 38 granges han aconseguit ser reconegudes amb un guardó Porc d’Or.
Els premis Porc d’Or es basen en el BDporc (Base de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i actualment s’analitzen les dades de 850.000 reproductores, repartides en 700 explotacions de tot el territori espanyol.
Els premiats han estat seleccionats per un jurat format per professionals i reconeguts experts de la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració.
La gran celebració del sector porcí espanyol
Els premis Porc d’Or representen ja el gran esdeveniment anual del sector ramader en general, i porcí en particular. Productors i tècnics de tota Espanya, empreses i personalitats lligades a la porcicultura, així com autoritats locals, autonòmiques i nacionals, participen cada any en la celebració d’aquests premis.
En aquesta ocasió, han comptat amb la presència de Isabel Garcia Tejerina, ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que ha assistit a la gala juntament amb la consellera d’Agricultura i Ramaderia de la Junta de Castella i Lleó, Milagros Marcos; el director general de Produccions i Mercats Agraris del MAPAMA, Fernando Miranda; el director general de Producció Agropecuària i Infraestructures Agràries de la Junta de Castella i Lleó, Oscar Manuel Sayagués; el president de l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Manuel García; el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort; i el director general de Zoetis Espanya i vicepresident de Zoetis Europa del Sud, Félix Hernáez.
Vint-i-quatre anys de reconeixement a l’excel·lència
L’IRTA va crear els premis Porc d’Or el 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com puntes de llança del sector porcí espanyol.
Actualment, en la seva XXIV edició, els premis Porc d’Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l’excel·lència en el seu treball.