TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 22/11/2017  RuralCat

L’Oficina del Regant dedica una jornada al cultiu del pistatxer

El pistatxer és un cultiu que comença a implantar-se a la zona de Tàrrega i desperta cada cop més interès al Segarra Garrigues. A la jornada han assistit unes setanta persones que han pogut visitar una finca pilot i intercanviar opinions amb la responsable del projecte Pistatxo.

El passat 15 de novembre es va dur a terme la jornada tècnica “El pistatxer: un conreu d’interès pel regadiu”, que va començar a Balaguer i va acabar a la finca Mas de Colom de Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN), a Tàrrega.

El projecte Pistatxo, liderat inicialment pel Grup Borges i el DARP, va començar al 2014 per donar a conèixer aquest cultiu i facilitar-ne la incorporació. Avui dia, el pistatxer és un cultiu que comença a implantar-se a la zona de Tàrrega i desperta interès en la zona del Segarra Garrigues, com per exemple a l’Algerri Balaguer.

Un dels temes destacats d’aquesta jornada ha estat l’acord de cooperació entre els productors i BAIN, i els seus aspectes contractuals pel que fa a la comercialització i l’assessorament tècnic. (El pistatxo s’ha de pelar i assecar dins les 24-36 hores després de la recol·lecció per evitar l’ennegriment de la closca i per això es necessària una planta d’assecat propera.)

Durant la jornada també s’ha realitzat una visita tècnica a la finca pilot de Mas de Colom, del grup BAIN, que té 14,5 ha i porta tres anys de plantació. Totes les tècniques de cultiu, marcs de plantació i sistemes de reg estan adaptats a les casuístiques del tipus de terreny i també millorades per l’experiència a les finques  de referència del Grup Borges a Guadix (Granada) i Badajoz, on es troben parcel·les amb molts anys de plantació.

Aquesta jornada, amb uns 70 d’assistents, ha estat molt ben rebuda pel sector per poder avaluar l’interès de nous cultius a la zona, i poder veure in situ el conreu i intercanviar opinions i experiències amb la responsable del projecte Pistatxo.