ALIMENTACIÓ | 22/11/2017  RuralCat

Nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides

S'han publicat dos nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides: IGP Brandy del Penedès i IGP Ratafia Catalana.

Brandy del Penedès. Font: DARP

Brandy del Penedès. Font: DARP

El DOGC ha publicat l’aprovació dels Reglaments de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) Brandy del Penedès i Ratafia Catalana i el seu reconeixement transitori.

ORDRE ARP/246/2017, de 27 d'octubre, per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Brandy del Penedès, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

ORDRE ARP/243/2017, de 25 d'octubre, per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Ratafia Catalana, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

El Brandy del Penedès s’elabora a les comarques de l'Alt Penedès i el Baix Penedès, i el municipi de Constantí de la comarca del Tarragonès, on tradicionalment s'ha elaborat. Es tracta d'una beguda alcohòlica destil·lada que presenta un color ambre, d'aroma intens i elaborat a partir de varietats de raïm blanc com les parellada, xarel·lo i macabeu. Un cop completat el procés de fermentació del vi, es deixa reposar sobre el seu pòsit i, a continuació, se'l sotmet a una doble destil·lació. El líquid resultant es deixa envellir durant anys en bótes de fusta de roure, on acabarà de prendre la seva personalitat organolèptica.

La Ratafia catalana és un licor elaborat amb nous verdes i diverses herbes aromàtiques que inclouen com a mínim marialluïsa, canyella, clau i nou moscada. A més, es pot utilitzar sucre caramel·litzat per aconseguir la coloració marró característica. El temps mínim de maceració hidroalcohòlica de les nous és de 3 mesos i  el d'envelliment en recipients de fusta també és de 3 mesos. La ratafia té una graduació entre el 24% vol. i 30% vol. I una textura densa i viscosa.

 

Informació relacionada