R+D+I | 04/12/2017  UAB/RuralCat

Nanoplastics guanya el primer premi del Programa de Generació d'Idees del PRUAB

El projecte innovador Nanoplastics ha creat un film biodegradable monocapa per augmentar la seguretat d'aliments frescos envasats i allargar la seva vida útil.

Font:UAB

Font:UAB

El Parc de Recerca UAB i la Xarxa de Referència en Biotecnologia han lliurat els premis als tres projectes guanyadors de la sisena edició del Programa de Generació d’Idees, una iniciativa que reconeix les millors idees de negoci desenvolupades per investigadors del campus de la UAB a partir de la seva recerca, enguany del sector de a biotecnologia industrial i la biomedicina.

El projecte Nanoplastics, que té l’objectiu d’augmentar la seguretat d'aliments frescos envasats i allargar la seva vida útil, ha obtingut el primer premi. Es tracta d’una pel·lícula flexible (film) monocapa basada en un polímer biodegradable amb activitat antibacteriana. Aquesta tecnologia permet garantir la seguretat alimentària, reduint els costos associats al reciclatge i a la producció en el procés d'envasament.

El malbaratament de menjar és un problema ambiental i econòmic mundial. A Europa el 2016 es van llençar 88 milions de tones d'aliments (20% del total). Una solució a aquest problema és augmentar la vida útil dels productes, garantint al mateix temps la seva seguretat alimentària. Per assolir aquests objectius, actualment prop del 50% dels aliments frescos s'envasen amb plàstic rígid tapat amb film flexible amb atmosfera modificada, al buit o amb substàncies actives (alliberament controlat a l'interior de l'envàs des del film). Aquestes estratègies utilitzen un film flexible multicapa compost de diferents materials, que impossibilita el seu reciclatge.

La proposta de valor innovadora de Nanoplastics és crear un film biodegradable monocapa que presenta clars avantatges competitius: és reciclable, fàcil d'integrar en les línies d'envasament existents i presenta baixos costos de producció.

El projecte està impulsat per Achille Francone, investigador de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); Natalia de la Oliva, de l’Institut de Neurociències (INC UAB); i Ana Beatriz i Tarik Ruiz Medina, del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

El segon premi del Programa de Generació d’Idees ha sigut per RES-KIT, un kit de diagnòstic per a la detecció de bactèries multiresistents en medicina veterinària, que facilita el tractament ràpid i individualitzat de la mastitis bovina. Es basa en una plataforma microfluídica de molt baix cost (lab-on-a-film) que permet la realització, en la pròpia explotació o clínica, de protocols de laboratori complexos, lents i costosos, utilitzant directament la mostra de llet sense tractar. El kit revela el bacteri que causa la mastitis i els seus gens de resistència antimicrobiana, cosa que permet seleccionar l’antibiòtic més òptim per a cada animal.

La tecnologia permet integrar i moure fàcilment reactius i microesferes funcionalitzades dins un cartutx amb simples polsos de llum generats per un instrument molt compacte. El cartutx del RES-KIT, a diferencia dels altres sistemes disponibles, es pot fabricar amb tecnologia a un preu molt més assequible.

La tecnologia, que ja ha generat una sol·licitud de patent, ha estat desenvolupada per un equip liderat per l’investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB CNM CSIC), Antoni Baldi, i format per Laila Darwich, del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals de la UAB; Maria Diaz González i César Fernández Sánchez, de l’IMB CNM CSIC; Lourdes Migura-Garcia, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA); Sergi Montané i Sergi Rodríguez, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB UAB), i Carolina Liz Mascaró, estudiant del Màster de Màrqueting de la UAB.

El projecte Ovatec ha estat reconegut amb el tercer premi. Aquest projecte ha nascut per cobrir una demanda cada vegada més creixent d’incrementar els beneficis de les explotacions bovines a través de la producció d’embrions seleccionats genèticament. Per això, la investigadora Maria Garcia Català, de l'Àrea de Producció Animal de la UAB, i Miguel Espada Aventín, proposen crear una empresa per produir “in vitro” embrions bovins.

Afirmen que aquests embrions milloren la fertilitat, ja que redueixen els temps improductius, incrementen el valor dels vedells destinats a carn i acceleren la millora genètica dels ramats.

Els guanyadors han obtingut un primer premi de 2.500€ i sis mesos d'incubació a l'Edifici Eureka del PRUAB, un segon premi de 1.500€ i també sis mesos d'incubació, i un tercer premi de 1.000€ i tres mesos d'incubació.

Els projectes han estat valorats per un jurat format per persones expertes del sector: Isabel Amat, directora de desenvolupament de negoci a RJ-Biotech i adjunta a la presidència de Catalonia BIO; Oriol Sans, director de la unitat de finançament d’ACCIÓ; Josep Castells, CEO & Chairman d’Inkemia IUCT group, i Sara Secall, directora d’inversions Inveready. Principalment el jurat ha reconegut la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació.

L'entrega de premis, que ha tingut lloc a l'Edifici Pier01 - Barcelona Tech City Palau de Mar, ha comptat amb participació i el show de la companyia Planeta Impro.

 

Informació relacionada