ALIMENTACIÓ | 04/12/2017  RuralCat

El DARP promou la prevenció del malbaratament alimentari

El Departament d’Agricultura, Ramaderia , Pesca i Alimentació (DARP) disposa d’un nou espai web destinat a la difusió de bones pràctiques, documents i iniciatives de reducció del malbaratament alimentari.

Avui dia, un terç de la producció global d’aliments es desaprofita i es malbarata generant greus impactes socials, ambientals i econòmics.  El malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària, des de la producció primària fins a les llars, i s’associa a una gran diversitat de causes. Això fa imprescindible la implicació de tots els agents en la seva anàlisi i la resolució.

És per això que el DARP promou la prevenció del malbaratament a Catalunya i, especialment, en els seus àmbits de treball.  Amb aquest objectiu, ha posat en marxa un web per difondre coneixements i informació en aquest àmbit.

A més, recentment ha celebrat la jornada tècnica ‘Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari’, amb la col·laboració de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de l’Institut d’Estudis Catalans.

La jornada d’avui ha comptat amb una àmplia representació d’iniciatives de reducció o d’aprofitament dels aliments que funcionen a Catalunya, com ara: l’espigolament de minves agrícoles, l’aprofitament de la fruita, la millora dels processos de cria de vedells i d’ús dels pinsos, la transformació de galetes descartades en producte de venda, l’aprofitament de pa per a la fabricació de cervesa, i l’anàlisi de l’eficiència en la producció d’elaborats de carn.  

La innovació aplicada a la reducció del malbaratament també ha estat l’objecte del debat amb la presentació de diversos projectes de recerca i innovació que compten amb la participació de la UAB, el CREDA, l’IRTA, el DARP, i l’Agència de Residus de Catalunya, i que poden oferir eines i solucions a les empreses del sector agroalimentari.

Representants del sector agrari, del sector empresarial, de les entitats socials i ambientals també han aportat diferents visions respecte a aquest objectiu en una taula rodona. 

Per acabar, s’han exposat els principals eixos de la lluita contra el malbaratament alimentari en el marc de les polítiques d’economia circular que s’impulsen a la Unió Europea (UE).

Informació relacionada