INNOVACIO | 11/12/2017  RuralCat

INNOLACT presenta el Manual de maneig de ramats per obtenir llet de qualitat

La Universitat de Vic va ser l’escenari de la presentació del projecte europeu INNOLACT-POCTEFA, en el qual participa l’Escola Agrària del Pirineu

Detall de la portada del manual

Detall de la portada del manual

Aquest projecte pirinenc, amb agents a Catalunya, França i Euskadi, vol potenciar la innovació i competitivitat del sector lleter tradicional transfronterer oferint al sector formació i desenvolupant productes i solucions innovadores adaptades a les necessitats i capacitats del sector.

Durant la jornada es van presentar els resultats de la caracterització dels sector làctic artesà català, així com el “Manual de maneig del ramat per obtenir llet de qualitat”. Aquest document consta de 13 fitxes sobre maneig d'ovelles i qualitat de la llet (fitxes O1 a O12) i de 27 fitxes de cabres i vaques que tracten temes relacionats amb la qualitat de llet (fitxes L1 a L13), alimentació (fitxes A1 a A9), genètica (fitxa G1), reproducció (fitxes R1 i R2) i benestar animal (fitxa BA1). També inclou la recopilació dels articles tècnics que han estat consultats per a l'elaboració del manual i poden ser d'interès per a ramaders i professionals que tinguin relació amb el sector.

A continuació es van presentar les actuacions enfocades a la sostenibilitat del sector que realitza la Universitat de Vic i els productes que es posaran a punt des de la cooperativa Leartiker i el Lycée Jean Errecat.

També es va informar dels plans de formació adreçada als professionals artesans proposats per l’Escola Agrària del Pirineu i per Leartiker.

Finalment, a la taula rodona, es van donar a conèixer aspectes de la problemàtica de la comercialització.

Totes les opinions i reflexions aportades pels assistents contribuiran a treballar per al  projecte i el sector de forma més profitosa.