5è Simposi de produccions ecològiques: Conreus extensius
Ja podeu consultar les ponències dels diferents experts catalans i internacionals que van participar en el 5è Simposi de produccions agroalimentàries ecològiques: Conreus extensius ecològics, organitzat pel DARP en col·laboració amb l’associació l'Era.

Des de fa uns anys, la societat catalana, de la mateixa manera que la resta de països europeus, manifesta una major voluntat de consumir aliments produïts en harmonia amb el medi ambient, de proximitat i d’alta qualitat.
Aquesta tendència, acompanyada d’un interès ferm per part d’alguns productors catalans, s’ha traduït en un creixement de la producció ramadera i dels cultius extensius en paral·lel. Malgrat això, el sector de cultius extensius encara té moltes mancances tècniques que poden comprometre el seu desenvolupament futur i la consolidació dels productors i empreses que hi aposten, aspecte indispensable per assegurar un medi rural sostenible i viu.
És per aquest motiu que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb la col·laboració de diverses entitats, universitats i centres de recerca catalans, ha promogut el Simposi de produccions agroalimentàries ecològiques, enguany dedicat als cultius extensius.
L'objectiu d’aquest simposi és la transferència d’informació tècnica d’actualitat i d’interès al sector, amb la participació de diversos experts en la matèria de fora de Catalunya, així com un lloc de trobada i d’intercanvi d’experiències per a tots els professionals de l’agricultura ecològica del nostre país.
Durant el simpòsium es van realitzar les següents ponències, que seran complementades amb un viatge tècnic al Sud de França aquesta primavera.
Presentacions del Simposi de conreus herbacis extensius ecològics
- Sistemes de cultius ecològics: els colls d'ampolla i les potencialitats de desenvolupament mitjançant l'intercanvi de coneixements - Cristina Micheloni
- El balanç econòmic-energètic, eina clau per a conèixer la de les rotacions de secà - Ramon Meco
- Efecte de l’aplicació de fertilitzants orgànics en la qualitat del sòl - Francesc Domingo
- Regeneració de sòls per recuperar fertilitat: La perspectiva de l’agricultura regenerativa - Josep Ramon Sainz de la Maza
- Compostatge orientat a l’obtenció de compost de qualitat. Avenços i reptes - Rafaela Cáceres
- Adobs en verd per a conreus intercalats en rotacions de conreus extensius ecològics - Mathieu Marguerie
- Energia i emissions de gasos efecte d’hivernacle en la producció ecològica versus producció convencional de conreus - Gloria Guzmán
- Maneig d’adventícies amb mètodes culturals i mecànics en cultius extensius - Gabriel Pardo
- Criteris generals en la gestió de plagues en con de plagues en conrreeus extensius ecològics - Jaume Almacelles
- Post-collita - Sr. Josep Mestre
- Necessitats i comercialització de les produccions dels conreus extensius per a consum animal i humà - Sr. Joan Picazos
- El conreu de la soja ecològica - Paquita Santiveri
- El conreu del blat de moro ecològic -Clémence Aliaga
- Lleguminoses de gra en extensiu ecològic - Roberto Ruiz
- Varietats de blat panificables. Tradicionals i modernes - Sr. Joan Serra
- Experiències de conreus extensius a Gallecs - Xavier Sans
- Experiències de conreus extensius a Gallecs - Gemma Safont
- Assajos de llarga duració: experiència a la finca La Higueruela - Ramon Meco
- Projecte 'És Farina de Girona', conreu de blat ecològic. P.I. "Pa de tramuntana" - Joan Fañé
- Panell 1 - L’ús de la llaurada mínima, la sembra directa i sistemes herbacis extensius ecològics: motivacions i problemes
- Panell 2 - Aplicació del disseny en línia clau al secà: Aprofitar al màxim l’aigua de pluja
- Panell 3 - Acords de col·laboració entre agricultors i ramaders
- Panell 4 - Ús del roller crimper en conreus extensius
- Panell 5 - El conreu del cànem ecològic
- Panell 6 - La percepció dels pagesos catalans sobre la fertilitat i la qualitat del sòl en cultius herbacis extensius ecològics