Un nou model permet ajustar el reg tenint en compte la boira i la rosada
Un equip internacional d'investigadors del Centre d'Estudis i Investigació per la Gestió de Riscos Agraris i Mediambientals (CEGIRAM) de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), la Universitat de Davis (Califòrnia) i les de Sassari i Palerm (Itàlia) han proposat un nou model per programar el reg de cultius. En aquest nou model s'han inclòs variables com l'aigua aportada per fenòmens com la boira, la pluja fina o la rosada que fins ara no es tenien en compte.
Mesurar correctament l'evapotranspiració, la suma de l'aigua que es desprèn de l'ambient per evaporació directa i per la transpiració de les plantes, és un dels grans desafiament que tenen els agricultors, ja que aquestes xifres són la base per establir les previsions de reg. El professor del CEIGRAM.UPM i autor principal de l'article, Rubén Moratiel, explica que van ser les consultes i problemes d'alguns agricultors el que els va animar a iniciar la investigació i creu que la seva proposta pot ser de gran utilitat.
La clau es troba en el fet que en ambients en que hi ha una humitat provocada per la boira, la rosada o la pluja, la transpiració de les plantes es redueix. Fins ara aquest factor no es tenia en compte perquè es creia que els valors eren insignificants. Ara bé, en zones seques, on la despesa de reg és més elevada per l'agricultor, aquesta es reduiria si es tingués en compte aquest factor. El nou sistema proposat per aquests investigadors té en compte aquest factor dins el calendari de reg de les explotacions agrícoles.