DARP | 29/06/2018  Ruralcat

Agricultura presenta el Pla Pilot de prevenció dels danys que originen els conills als camps de cítrics del Baix Ebre i el Montsià

En breu es crearà una comissió tècnica de seguiment que té com a objectiu la reducció dels danys que les poblacions de conills produeixen principalment en 11 municipis de les Terres de l’Ebre que aglutinen 17.000 hectàrees.

Imatge de la reunió al Consell Comarcal del Montsià

Imatge de la reunió al Consell Comarcal del Montsià

A les comarques del Baix Ebre i del Montsià, bàsicament en el correu dels cítrics, s’han identificat els principals problemes que generen els conills en aquest àmbit territorial. El Pla s’aplicarà en una superfície aproximada de 17.002 hectàrees i inclou principalment  els municipis de Roquetes, Tortosa, Campredó (Tortosa), l’Aldea, Masdenverge, Santa Bàrbara, la Galera, Freginals, Godall, Ulldecona i Alcanar.
 
A partir de l’any 2010, es van definir les captures de conill per danys fetes a la zona d’especial gestió per iniciar el control del conill de bosc de manera més intensa. Els resultats indiquen una mitjana de 25 autoritzacions per danys anuals i unes captures d’uns 30.000 exemplars. L’instrument cinegètic per controlar els conills que existia fins ara s’ha demostrat insuficient i, per aquest motiu, es busquen nous instruments legals i de control per afrontar la problemàtica dels conills en els camps de cítrics.
  
El Pla pilot, que s’ha presentat a Amposta amb la presència de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, i el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, i representants d’altres departaments de la Generalitat, administracions locals,  caçadors, i organitzacions agràries, pretén millorar els resultats obtinguts del control del conills que es va crear el 2010 i que s’ha portat a terme en els darrers anys. L’objectiu final és el de controlar les poblacions de conill per minimitzar els danys agrícoles. A més, es vol conscienciar i motivar tots els sectors implicats i definir mesures addicionals. Així, es millorarà els sistema de captures actuals, establint-ne de nous si s’escau, i s’establiran un conjunt d’itineraris de censos per fer una valoració continua de l’evolució de la població de conill de bosc.També s’estudiarà l’aplicació de mesures agronòmiques per reduir els danys i fer actuacions de gestió de l’hàbitat per facilitar el seu control.

El Pla pilot s’emmarca en el Pla de prevenció de danys impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Es tracta d’una sèrie de mesures i accions que s’estan portant a terme per establir un nou marc legal, administratiu i operatiu per tal de fer front als nous reptes que generen els elevats nivells poblacionals que han assolit diverses espècies cinegètiques i prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen. El desenvolupament de plans pilot de prevenció i mitigació dels danys a comarques amb problemàtiques específiques com el del Baix Ebre i el Montsià és bàsic per poder equilibrar determinades poblacions de fauna cinegètica.