PROJECTES EUROPEUS | 05/07/2018  Ruralcat

El Departament d'Agricultura lidera el projecte transfronterer TR3S Local per donar suport a la venda de proximitat

La iniciativa, gestionada per Catalunya conjuntament amb les cambres d’agricultura dels departaments francesos de l’Ariège i els Pirineus Orientals, té com a finalitat promoure les empreses de venda de proximitat i la comercialització de productes locals en entorns rurals.

Font: DARP

Font: DARP

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya participa com a cap de fila en el projecte Tr3s local, conjuntament amb les Cambres d’Agricultura  de l’Ariège i els Pirineus Orientals com a socis. Aquest programa proposa desenvolupar un projecte que afavoreixi la professionalització, competitivitat i internacionalització de les empreses agràries dels territoris transfronterers de Catalunya i França, a través de fomentar la venda d’aliments en circuits de proximitat.

El projecte Tr3s local, que va obtenir la millor qualificació dels 62 projectes aprovats en aquesta convocatòria per promoure el comerç de proximitat en aquestes regions frontereres, ha estat dotat amb un pressupost total de 892.000 €, el 54% del qual li correspon al departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu principal del projecte, que es durà a terme entre 2018 i el 2020, és donar suport a la comercialització de productes locals en entorns rurals i promocionar el segell de Venda de Proximitat, i preveu fomentar els circuits curts i la venda directa per millorar l’accessibilitat dels productes al consumidor.

El programa inclou diverses accions de les quals es pot destacar el pla de formació i el servei d’assessorament personalitzat als productors dedicats a la venda de proximitat, l’anàlisi transfronterer comparat dels canals de distribució existents, i la creació i segmentació d’una oferta comercial i turística. Aquest conclourà amb la creació d’un pàgina web i aplicació mòbil amb informació geolocalitzada dels punts de venda directa i iniciatives turístiques vinculades al producte local.

El projecte potenciarà l’intercanvi d’experiències entre els diferents actors del territori: productors, distribuïdors, restauració, comerços, etc. Es pot fer el seguiment del projecte a Twitter: @tr3slocal

Tr3s Local s’emmarca en el Programa Interreg-POCTEFA 2014-2020, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. Els diferents projectes POCTEFA es poden consultar a la pàgina www.poctefa.eu.