La Fundació Món Rural proposa regular la recol·lecció de bolets
La Fundació del Món Rural (FMR) va organitzar, conjuntament amb el Parc Natural d'Interès Nacional de Poblet i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), una jornada sobre "La regulació de la recol·lecció de bolets a Catalunya" en la qual van participar representants del govern català i membres d'altres comunitats autònomes que ja tenen normativa al voltant d'aquest tema. En la jornada es va concloure que cal una regulació amb consens i iniciativa dels propietaris entenent-la com una oportunitat més de desenvolupament del món rural i, sobretot, per conscienciar la ciutadania sobre el respecte i ús d'aquest aprofitament forestal.
Des de l'Administració assenyalen que la normativa catalana ja preveu una possible regulació i que cal posar en valor l'aprofitament de productes secundaris del bosc per afavorir la seva rendibilitat i facilitar i promoure la seva gestió. Aposten, per tant, per promoure accions de pedagogia i, tot i estar d'acord amb la necessitat de crear una legislació de consens, no la veuen com una prioritat a curt termini.
Segons l'investigador del CTFC, Juan Martínez Aragón, la regulació ha de servir per vetllar per la preservació i la sostenibilitat dels boscos i els seus recursos, ja que permetrà actuar en la comercialització i lluitar contra l'economia submergida fomentant la investigació i el turisme micològic de qualitat.
Un altre punt a tenir en compte és que en la regulació orientada a la millora de la gestió cal poder mantenir l’especificitat de cada zona territorial i per això és important poder considerar unitats de gestió a nivell comarcal o de zona. I, a l’altre extrem, també cal superar el nivell municipal per tal de poder assegurar l’efectivitat de la gestió.
Per altra banda, una particularitat del territori català és que la majoria de boscos són de propietat privada. En aquest sentit, Josep Pintó, propietari forestal, va intervenir a la jornada i va manifestar que les seves motivacions per regular la recol·lecció de bolets es basen en la voluntat de donar rendibilitat al seu patrimoni forestal i poder fer front a les despeses de la seva gestió per tal de mantenir i assegurar la sostenibilitat del seu bosc.
L'exemple de Castella i Lleó
La jornada va comptar amb la presència d'Arturo Esteban, director del Projecte MyasRC, que va explicar el procés de regulació que s'ha dut a terme a Castella i Lleó. Va manifestar també la necessitat de crear aquesta regulació amb consens i de construir missatges complets i clars.
Basada en l’experiència del cas de Castella i Lleó, una possible concreció de la regulació serien uns permisos, els quals tindrien uns preus i condicions amb l’objectiu de controlar la pressió sobre el bosc, i que serien diferents en funció de qui el sol·licita, tenint en compte si és local, forani o vinculat a la localitat, i en funció dels motius pels quals els sol·licita, si té a veure amb usos recreatius, comercials o científico-culturals. Destaquen que a l’hora de gestionar els permisos, és important la implicació dels ajuntaments.