FERTILITZACIÓ | 06/07/2018  Ruralcat

L’eina de teledetecció en fertilització Visor Agroforestal i3 permet obtenir imatges per millorar el maneig de les parcel·les agrícoles

L’eina, desenvolupada gràcies al projecte LIFE+ FUTUR AGRARI, treu profit de les imatges dels satèl·lits Sentinel-2 per veure la variabilitat que mostren els cultius gràcies a mapes de vegetació de parcel·les agrícoles i forestals.

Funcionament del visor

Funcionament del visor

Dins de l’apartat d’Eines de càlcul i a la secció de Novetats de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes de RuralCat s’ha incorporat recentment el Visor Agroforestal i3, una eina ideada per tècnics del DARP i la Fundació Mas Badia, i desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), gràcies al cofinançament del projecte europeu LIFE+ FUTUR AGRARI. Es tracta d’una plataforma web pensada per acostar la teledetecció a l’agricultura d’una manera senzilla i sense cost per a l’usuari, i que facilita l’accés a imatges dels satèl·lits Sentinel-2 que l’Agència Espacial Europea ha posat a disposició des del 2015. El Visor permet identificar la variabilitat de la vegetació en qualsevol parcel·la o recinte agrícola o forestal d’una manera ràpida i utilitzar aquesta informació per ajustar la fertilització.

Amb l’eina es poden obtenir mapes de vegetació de les parcel·les amb dos tipus d’índex espectrals per a cadascuna de les dates escollides: 

- el NDVI (índex de vegetació diferencial normalitzat) i 
- el MSAVI (índex de vegetació ajustat al sòl).

Es tracta de dos índexs de vegetació que permeten observar les variacions que té el cultiu en una parcel·la en un moment determinat i que es poden deure a diferències de maneig, de reg, de sòl, etc. En el cas del segon índex (MSAVI), és el que millor ha indicat la variabilitat associada a la fertilització agrícola segons dades de FUTUR AGRARI. Els índexs no mesuren directament productivitat ni la quantitat de fertilitzant a aplicar, però tenen una estreta relació amb aquetes variables. D’aquesta manera, l’eina permet detectar variacions de la vegetació en una parcel·la, per la qual cosa servirà per identificar zones amb diferent comportament, ja sigui pel tipus de sòl, per problemes de reg, etc. Després de la comprovació de camp, es podrà actuar i corregir-la, si s’escau. En el cas de la fertilització, pot ser útil per reduir, per exemple, l’adobatge en aquelles zones on s’intueix un menor potencial productiu.

L’eina abasta tot el territori de Catalunya gràcies als satèl·lits Sentinel-2 tot combinant dues de les seves òrbites de pas: l’òrbita R051, que captura la part més occidental, i l'òrbita R008, per la part oriental. Tot i que fins a data d’avui només hi ha disponibles imatges de la part occidental de Catalunya, a partir d’ara es podrà obtenir qualsevol zona del territori català.

La inclusió de la teledetecció a l’agricultura ha rebut un fort impuls amb l’aparició dels drons a preus molt assequibles i de gran precisió, i més recentment amb el desenvolupament del satèl·lit gratuït Sentinel per part de l’Agència Espacial Europea. Tot això, ha contribuït a apropar aquesta tecnologia a nivell d’explotació als sectors agrari i forestal. 

Aquesta eina complementa la resta d’aplicacions per a l’assessorament ja operatives a Ruralcat.