ARTESANIA I ALIMENTACIÓ | 30/11/2012  AlimenCat/DAAM

El DAAM entrega els premis als millors artesans alimentaris del 2011

El pastisser Marc Rodellas rep el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador i es lliuren 24 diplomes de Mestres Artesans Alimentaris

El conseller Pelegrí lliurant els diplomes.  Font: DAAM

El conseller Pelegrí lliurant els diplomes. Font: DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en funcions, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2011, i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2011, al Palau de la Generalitat.

 
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Marc Rodellas Fontiguell, pastisser de Sant Celoni. Rodellas té una excel·lent trajectòria professional, i ha contribuït amb la seva tasca a potenciar el negoci familiar de pastisseria adaptant-lo als temps actuals, creant i recuperant diverses elaboracions. Cal destacar que l’any 2010 va ser escollit millor mestre xocolater de tot l’Estat, guanyant el trofeu Lluís Santpau de Xocolateria.
 
El Departament d’Agricultura va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta vuitena convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 4.000 euros.
 
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari; desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l’Administració; hagin treballat de manera destacada en qualsevol de les actuacions descrites anteriorment, i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquestes actuacions, resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.
 
 

Diplomes de Mestre Artesà Alimentari 

 
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 24 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2011, dels quals vuit són forners, set pastissers, cinc cansaladers-xarcuters, dos xurrers i dos formatgers, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.
 
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris  durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari
 
El conseller Pelegrí ha afirmat, en el decurs de la seva intervenció, que “l’artesania alimentària és un patrimoni del nostre país, que cal defensar i revaloritzar. L’acte d’avui és una clara defensa d’un distintiu, d’un diploma, d’una manera de fer que no tothom pot demostrar”.
 
“L’artesania alimentària és l’art de convertir els tresors que ens ofereix la terra en productes sofisticats i singulars. Únics. Específics. L’artesania recull els trets culturals socials i agronòmics d’una zona, i ens permet recórrer Catalunya a través dels seus productes”, ha afegit  el conseller.
 
Finalment, el conseller ha felicitat els nous mestres artesans i Marc Rodellas, “que es reafirma com un dels millors pastissers-xocolaters que hi ha actualment a l’Estat”, En aquest sentit, ha dit  que “la cultura i el grau de desenvolupament d’un país està molt relacionat amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país”.
 
La relació de diplomes és: 
 
NOM
OFICI
POBLACIÓ
COMARCA
Josep Oriol Baylina
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
Joan Baylina
Forner
El Pont de Vilamara i Rocafort
Bages
Rossend Bernaus
Pastisser
Ivars d’Urgell
Pla d’Urgell
Josep Maria Burch
Cansalader-xarcuter
Jafre
Baix Empordà
Ramon Cleries
Forner
Barcelona
Barcelonès
Eduard Comalada
Forner
Fornells de la selva
Gironès
Maria Victòria Esteban
Cansaladera-xarcutera
Barcelona
Barcelonès
Antoni Figuera
Forner
Badalona
Barcelonès
Pilar Font
Formatgera
Santa Maria d’Oló
Bages
Pere Jorba
Pastisser
Rubí
Vallès Occidental
Ferran Mach
Pastisser
Esparraguera
Baix Llobregat
Pilar Martí
Xurrera
Sant Feliu de Llobregat
Baix Llobregat
Antonio Mas
Forner
Lleida
Segrià
Joan Mayol
Pastisser
Barcelona
Barcelonès
Camil Padró
Forner
Barcelona
Barcelonès
Francisco Javier Pedrós
Forner
Bellcaire d’Urgell
Noguera
Antonio Pineda
Cansalader-xarcuter
Ripoll
Ripollès
Joan Pla
Xurrer
Cabrils
Maresme
Salvador Ruiz
Cansalader-xarcuter
Montgat
Maresme
Fermí Sallés
Formatger
Marganell
Bages
Santiago Sanès
Forner
Cadaquès
Alt Empordà
Francisco Tarragó
Pastisser
Tàrrega
Urgell
Magí Vilamajó
Pastisser
Cunit
Baix Penedès
Miquel Vivet
Cansalader-xarcuter
Sentmenat
Vallès Occidental