El DAAM entrega els premis als millors artesans alimentaris del 2011
El pastisser Marc Rodellas rep el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador i es lliuren 24 diplomes de Mestres Artesans Alimentaris
El conseller Pelegrí lliurant els diplomes. Font: DAAM
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en funcions, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit el lliurament de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris de l’any 2011, i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l’any 2011, al Palau de la Generalitat.
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Marc Rodellas Fontiguell, pastisser de Sant Celoni. Rodellas té una excel·lent trajectòria professional, i ha contribuït amb la seva tasca a potenciar el negoci familiar de pastisseria adaptant-lo als temps actuals, creant i recuperant diverses elaboracions. Cal destacar que l’any 2010 va ser escollit millor mestre xocolater de tot l’Estat, guanyant el trofeu Lluís Santpau de Xocolateria.
El Departament d’Agricultura va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. Aquest premi també pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Aquesta vuitena convocatòria pública del premi té una dotació pressupostària de 4.000 euros.
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari; desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l’Administració; hagin treballat de manera destacada en qualsevol de les actuacions descrites anteriorment, i hagin obtingut, com a conseqüència d’aquestes actuacions, resultats beneficiosos pel que fa a la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.
Diplomes de Mestre Artesà Alimentari
En el decurs de l’acte, també s’han lliurat 24 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2011, dels quals vuit són forners, set pastissers, cinc cansaladers-xarcuters, dos xurrers i dos formatgers, que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària.
Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d'artesà alimentari
El conseller Pelegrí ha afirmat, en el decurs de la seva intervenció, que “l’artesania alimentària és un patrimoni del nostre país, que cal defensar i revaloritzar. L’acte d’avui és una clara defensa d’un distintiu, d’un diploma, d’una manera de fer que no tothom pot demostrar”.
“L’artesania alimentària és l’art de convertir els tresors que ens ofereix la terra en productes sofisticats i singulars. Únics. Específics. L’artesania recull els trets culturals socials i agronòmics d’una zona, i ens permet recórrer Catalunya a través dels seus productes”, ha afegit el conseller.
Finalment, el conseller ha felicitat els nous mestres artesans i Marc Rodellas, “que es reafirma com un dels millors pastissers-xocolaters que hi ha actualment a l’Estat”, En aquest sentit, ha dit que “la cultura i el grau de desenvolupament d’un país està molt relacionat amb la creativitat, la imaginació i la feina ben feta. Vosaltres sou una mostra de persones que fan país”.
La relació de diplomes és:
NOM | OFICI | POBLACIÓ | COMARCA |
Josep Oriol Baylina | Pastisser | Barcelona | Barcelonès |
Joan Baylina | Forner | El Pont de Vilamara i Rocafort | Bages |
Rossend Bernaus | Pastisser | Ivars d’Urgell | Pla d’Urgell |
Josep Maria Burch | Cansalader-xarcuter | Jafre | Baix Empordà |
Ramon Cleries | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Eduard Comalada | Forner | Fornells de la selva | Gironès |
Maria Victòria Esteban | Cansaladera-xarcutera | Barcelona | Barcelonès |
Antoni Figuera | Forner | Badalona | Barcelonès |
Pilar Font | Formatgera | Santa Maria d’Oló | Bages |
Pere Jorba | Pastisser | Rubí | Vallès Occidental |
Ferran Mach | Pastisser | Esparraguera | Baix Llobregat |
Pilar Martí | Xurrera | Sant Feliu de Llobregat | Baix Llobregat |
Antonio Mas | Forner | Lleida | Segrià |
Joan Mayol | Pastisser | Barcelona | Barcelonès |
Camil Padró | Forner | Barcelona | Barcelonès |
Francisco Javier Pedrós | Forner | Bellcaire d’Urgell | Noguera |
Antonio Pineda | Cansalader-xarcuter | Ripoll | Ripollès |
Joan Pla | Xurrer | Cabrils | Maresme |
Salvador Ruiz | Cansalader-xarcuter | Montgat | Maresme |
Fermí Sallés | Formatger | Marganell | Bages |
Santiago Sanès | Forner | Cadaquès | Alt Empordà |
Francisco Tarragó | Pastisser | Tàrrega | Urgell |
Magí Vilamajó | Pastisser | Cunit | Baix Penedès |
Miquel Vivet | Cansalader-xarcuter | Sentmenat | Vallès Occidental |