PESCA | 21/11/2018  Ruralcat

Agricultura participa a la I Conferència Internacional de Dones de la Pesca a Santiago de Compostela

Aquesta conferencia pretén impulsar el diàleg i la posada en comú de coneixements i reflexions entorn de la situació de la dona en l'àmbit pesquer. Per això, aquesta trobada va comptar amb tallers temàtics i espais expositius orientats a l'intercanvi d'experiències, projectes i bones pràctiques.

La declaració té com a objectiu una millora en les condicions sociolaborals de les dones

La declaració té com a objectiu una millora en les condicions sociolaborals de les dones

Al voltat de 300 persones, on es podien trobar representants dels governs de Portugal, Franca i Marroc, a més d’organismes com l’Organització de Nacions Unides, la Comissió Europea i l’Organització del treball, juntament amb la recent creada Associació Catalana de Dones de la Mar i tècnics de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, van assistir a la I Conferència Internacional de Dones de la Pesca a Santiago de Compostela (Galicia), que es va celebrar la primera setmana de novembre (5, 6 i 7). La Conferència va estar organitzada per la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb la col·laboració de la Xunta de Galícia i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura.  

Dins d’aquesta conferència, enfocada a la dona del sector pesquer i aqüícola, es van abordar temes tan diversos com la formació, el creixement blau i sostenible, la diversificació pesquera i les condicions laborals. Al llarg de totes les ponències, dels tallers temàtics, de les diverses exposicions, projeccions i visites guiades es va posar de manifest el pes de la dona en tots els esglaons de la cadena de valor amb l’objectiu de millorar i reforçar les seves condicions laborals i socials.

La primera jornada va comptar amb un acte inaugural en què van intervenir, entre altres, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i el president de la Xunta de Galicia, Alberto Núñez Feijóo, i on es va realitzar la lectura i aprovació de la Declaració de Santiago de Compostela per la Igualtat d’Oportunitats en el sector Pesquer i Aqüícola, un document pioner per implementar la perspectiva de gènere al sector. 

La Declaració destaca que el treball de la dona al món pesquer i aqüícola “ha estat poc reconegut històricament”, recalcant la tradicional invisibilitat femenina al sector que ha derivat a l’actual absència d’una adequada consciència de gènere que impedeix donar resposta als problemes i reptes que afecten a les treballadores. Per tot això, la declaració té com a objectiu una millora en les condicions sociolaborals de les dones, facilitar l’accés a la formació i fomentar la seva emprenedoria.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha volgut estar present, atès que aquesta acció s’emmarca clarament en l’Estratègia Marítima de Catalunya que, entre altres, té per objectiu el reconeixement social del paper de la dona en l’àmbit marítim i el foment de la seva implicació.