INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/01/2019  Ruralcat

Trufforum convertirà Vic en la capital mundial de la tòfona negra

La ciutat acollirà del 25 al 27 de gener aquesta trobada internacional per promocionar la tòfona negra i impulsar el sector tofoner a nivell mundial.

El Congrés es celebrarà a l'edifici El Sucre de Vic

El Congrés es celebrarà a l'edifici El Sucre de Vic

El Congrés Internacional Trufforum és un esdeveniment internacional organitzat per l’European Mycological Institute (EMI), l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Diputació de Barcelona i la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Amb l’objectiu de ser un punt de trobada internacional del sector professional de la tòfona, els propers 25, 26 i 27 de gener l’edifici El Sucre de Vic acollirà la 2ª edició de Trufforum Vic 2019 amb la voluntat de divulgar els valors i la cultura de la tòfona i popularitzar el seu ús a la cuina i la gastronomia. A més, vol dinamitzar un sector agroalimentari i agrari emergent com és el conreu de la tòfona.

Avui s’ha presentat el certamen que inclourà un ampli programa d’activitats com tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional, activitats a l’Aula de la Tòfona, un campionat de Catalunya gossos tofoners, el Congrés Internacional de la Tòfona, ponències d’experts nacionals i internacionals, i molt més. 

El Mercat de la Tòfona serà un mercat únic a Catalunya amb tòfona negra (Tuber melanosporum) seleccionada i de diferents territoris d'origen: Catalunya, Espanya i França on els visitant podran conèixer i comprar al detall, tòfona d'alta qualitat, classificada i garantida. 

El Market Trufforum és un espai on trobar i comprar productes agroalimentaris trufats artesans i d’alta qualitat, i descobrir experiències i propostes turístiques entorn a la tòfona.

A l’Auditori tindrà lloc la Cuina de la Tòfona en Directe, amb tallers demostratius de cuina en directe que reunirà tres estrelles Michelin i altres especialistes en la cuina de la tòfona, demostrant que és un producte a l’abast de tothom. 

A l’Aula de la Tòfona es podrà tocar, olorar, tastar i aprendre els secrets de la tòfona amb tasts guiats de productes agroalimentaris trufats, tallers pràctics i activitats per descobrir el diamant de la cuina.  

La Tòfona al Pla amb Osona Cuina oferirà degustacions elaborades pel prestigiós col·lectiu Osona Cuina, per poder degustar i gaudir de la gastronomia de la tòfona i a preus populars.

A l’Espai Tòfona, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya ensenyarà la tòfona als visitants a través d’una exposició de tòfones i espècies, les zones de producció destacades, la neteja i conservació, l’observació amb microscopis, etc. 

El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires es celebrarà el dia 27 a la Plaça Major de Vic on 10 equips compostos per gos i home competiran en directe per decidir quina és la millor parella de Catalunya. Un espectacle en directe amb l’objectiu de divulgar i reconèixer el treball de persones i gossos que es dediquen a la recol·lecció de tòfones, i donar visibilitat a un sector agroalimentari i forestal estratègic a Catalunya.

Durant els tres dies de congrés també tindrà lloc el programa Trufforum-Pro, que inclourà taules rodones, ponències i tallers de caràcter professional entorn a la tòfona amb prestigiosos ponents nacionals i internacionals, tractant temes d'interès professional i sectorial. 

D’altra banda, el divendres 25 el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació presentarà el Pla d’Acció per al Desenvolupament del sector de la tòfona a Catalunya. Aquest pla vol dinamitzar i ordenar el sector tofoner i millorar-ne la competitivitat. Es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector, la tòfona negra, i per a un horitzó temporal de 2019 a 2034. 

Trufforum també lliurarà el reconeixement “Ambaixadors de la Tòfona 2019” a Carme Ruscalleda i Toni Balam com a Ambaixadors de la Tòfona 2019 pel seu treball i la trajectòria professional entorn a la divulgació de la tòfona i la seva cultura en l’àmbit culinari. 

El sector de la tòfona al món

La tòfona és mundialment coneguda pel seu aroma i sabor, i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. Els principals productors de la tòfona negra a nivell mundial són França, Espanya i Itàlia. A Europa es produeixen anualment entre 22 i 134 tones. 

Actualment existeixen almenys 180 espècies de trufa al món i unes 30 a Europa. A Catalunya es produeixen i comercialitzen la tòfona blanca (Tuber aestivum), la tòfona gravada (Tuber uncinatum = T. aestivum), la tòfona d’hivern o Magenca (Tuber brumale) i la tòfona negra (Tuber melanosporum), que és la més apreciada. 

La tòfona negra és un producte de temporada i perible. L’època de recol·lecció va del 15 de novembre al 15 de març i la seva maduració és escalonada en el temps mentre que la producció és variable, tot i que arriba al seu esplendor a mitjan gener. 

Catalunya és una de les zones amb major tradició tofonera de la Península Ibèrica, on existeixen unes 1.000 hectàrees productores, tot i que disposa d’una superfície apta pel cultiu de la tòfona negra de 1.582.662 hectàrees, el 49% de la superfície total catalana. Catalunya Central n’és la principal zona productora, amb el 80% aproximament de la producció total. Actualment hi ha unes 500 persones amb llicència per a la recollida de la trufa.

Augmentar la producció de tòfona negra és vital per garantir una producció de qualitat estable en el temps mitjançant l'augment de la superfície cultivada i la millora de les tècniques de silvicultura de la tòfona silvestre.