DARP | 31/01/2019  Ruralcat

Agricultura i Unió de Pagesos acorden mesures extraordinàries per al sector de l'avellana

El Departament d’Agricultura, conjuntament amb el sector, està implementant les mesures previstes en el Pla estratègic presentat el passat mes de novembre.

El passat mes de novembre el DARP va presentar el Pla Estratègic per la valorització de l’avellana per millorar-ne el coneixement i el del propi sector

El passat mes de novembre el DARP va presentar el Pla Estratègic per la valorització de l’avellana per millorar-ne el coneixement i el del propi sector

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació s’ha compromès, en el marc de la reunió bilateral amb Unió de Pagesos, a destinar ajuts extraordinaris davant la situació que pateix el sector de l’avellana. Les mesures s’acordaran de manera conjunta abans d’acabar el mes de febrer. 

La conselleria també ha adquirit el compromís de donar suport i facilitar una línia de crèdit via l’Institut Català de Finances (ICF) als joves que s’han incorporat a l’activitat de l’avellana en els últims cinc anys

D’altra banda, el Departament ha reclamat al Govern espanyol l’articulació d’ajudes al mercat i l’adequació dels mòduls de l’IRPF pel conreu de l’avellaner, així com l’endarreriment extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície d’avellaner motivat per les adversitats climàtiques.

El passat mes de novembre el DARP va presentar el Pla Estratègic per la valorització de l’avellana per millorar-ne el coneixement i el del propi sector. I, des de fa dos anys, el Departament està treballant en l’estudi de la qualitat de l’avellana, un punt bàsic per aconseguir millorar la producció i incrementar-ne el consum. Es tracta d’una col·laboració entre el Servei de Sanitat Vegetal del DARP, les Associacions de Defensa Vegetal (ADV) i l’IRTA.

D’altra banda l’Observatori de preus, que es va crear fa dos anys, s’ha consolidat com una eina de referència pel sector per dotar de més transparència als mercats. 

Pel que fa a la situació dels cítrics, el Departament d’Agricultura impulsarà una campanya per fomentar el consum dels cítrics de l’Ebre i per posar-ne en valor la qualitat. En aquest sentit, ja s’està treballant en un seguit de mesures per impulsar la IGP Clementines de Terres de l’Ebre per aconseguir major valor afegit. Així mateix, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha reclamat al ministre Luis Planas ampliar la quota per retirar del mercat de manera extraordinària taronges i clementines per transformar-les en sucs i distribuir-los gratuïtament a través del Banc dels Aliments.

El Departament també ha demanat al Ministeri d’Agricultura l’adequació dels mòduls de l’IRPF 2018 per al cultiu dels cítrics a Catalunya i l’endarreriment extraordinari del pagament de les quotes de la Seguretat Social per als agricultors professionals amb superfície de cítrics motivada per les adversitats climàtiques.

Des del DARP s’ha insistit en la importància que el sector conegui el potencial de les circumscripcions econòmiques com a eina que permet incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar, en cas que es produeixin, per a minimitzar-ne els efectes. A Catalunya, hi ha tres circumscripcions econòmiques: la de préssec i nectarina, la de la pera i la de la poma. Aquestes circumscripcions les integra el propi sector productor, que d’aquesta manera es pot autoregular i establir les seves pròpies normes sobre les condicions de comercialització, quins calibres, quines qualitats surten al mercat, en quines condicions es fan el contractes.

El DARP, de la mà de les organitzacions agràries, està treballant per impulsar la circumscripció econòmica de l’avellana i la dels cítrics.