OLIVERA | 14/02/2013  SINC

Descriuen per primera vegada els gens de l'olivera

Un grup internacional de científics ha descrit per primera vegada el transcriptoma de l'olivera, és a dir, la part del genoma on són la majoria dels gens i i de major informació rellevant

Tipus de mostres estudiades en el treball. Font: Universitat de Jaén

Tipus de mostres estudiades en el treball. Font: Universitat de Jaén

El grup de treball interdisciplinari, en el qual participa la Universitat de Jaén, ha desenvolupat un estudi durant els últims tres anys en què han aconseguit descriure per primera vegada el transcriptoma de l'olivera, és a dir, la part del genoma on s'hagin la majoria de gens i de major informació rellevant. Concretament, s'ha seqüenciat el 80% dels gens de l'olivera que estan relacionats amb la mida de l'arbre, la seva entrada en producció i la maduració de l'oliva.

L'estudi, que publica la revista DNA Research Advance Access, servirà d'eina útil per al desenvolupament de projectes per aconseguir una major eficiència i una reducció de costos a l'hora d'obtenir noves varietats millorades.

"Per primera vegada es descriuen la major part de gens que té l'olivera, s'identifiquen i anoten les funcions que tenen, el que servirà d'eina a la comunitat científica per desenvolupar aplicacions concretes per a diferents problemes", assegura Francisco Luque, que explica que aquest treball beneficiarà directament als diferents projectes de millora genètica que es desenvolupen a Andalusia, "ja que redundarà en una major eficiència i una reducció dels costos a l'hora d'obtenir noves varietats millorades".
 
S’han estudiat diferents teixits de l'olivera en diferents circumstàncies 
Per aquest treball s'han estudiat diferents teixits de l'olivera en diferents circumstàncies possibles, utilitzant molt diversos com fruits, arrels, fulles o llavors, en diferents moments del desenvolupament, tant del fruit com l'arbre, de les varietats picual, arbequina i Lechín, de Sevilla.
 
"Només hem detectat els gens que són utilitzats per les cèl·lules en cada teixit i moment del desenvolupament analitzats", especifica el professor del Departament de Biologia Experimental de la UJA.
 
Aquesta investigació s'emmarca en el projecte Oleagen, iniciat el 2008 i finançat per la Fundació Genoma Espanya, IFAPA i Corporació Tecnològica d'Andalusia (CTA). El seu objectiu era generar el mapa genètic de l'olivera per aconseguir informació clau per obtenir varietats d'olivar que garanteixin explotacions més productives i rendibles, així com olis de més qualitat o amb característiques més beneficioses per a la salut.