Un projecte liderat per bonÀrea Agrupa permet reduir un 10% l'excreció de nitrogen al medi ambient en vedells d'engreix
Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha estat coordinat per l’Associació d’Empresaris de Boví d’Alcarràs i ha comptat amb la participació de les empreses Nanta i Sinual, les agrupacions empresarials ASOPROVAC Catalunya i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la producció del DARP, i ha estat dut a terme en col·laboració amb el Programa de remugants del I’RTA.
El projecte ha treballat amb vedell frisó alimentat amb alts nivells de concentrat en la fase final de l’engreix
El projecte “Estratègies per reduir l'excreció de nitrogen en vedells d'engreix durant la fase d'acabat” ha servit per avaluar diferents estratègies per reduir l’excreció de nitrogen de vedells d’engreix intensiu i, en concret, reduir el nivell de proteïna bruta (PB) de la dieta sense perjudicar el creixement i l’índex de conversió i, en conseqüència, disminuir la contaminació mediambiental.
Per assolir aquest objectiu, en una primera fase s’han realitzat proves controlades on s’ha valorat l’excreció de nitrogen (N) i, en una segona fase, s’han realitzat proves de camp per tal de validar el seu efecte sobre el creixement en condicions comercials d’engreix de vedells.
En concret, s’ha treballat amb vedell frisó alimentat amb alts nivells de concentrat en la fase final de l’engreix. En total, s’han estudiat tres diferents estratègies nutricionals que s’han centrat en millorar l’eficiència de l’ús de nitrogen i s’ha avaluat l’efecte que tenen sobre l’excreció de nitrogen a través de femtes i orina, i el consum, creixement i qualitat de la canal.
Els resultats de l’estudi conclouen que la reducció del contingut de PB en el concentrat en vedells d’acabat permet disminuir la contaminació ambiental de nitrogen en la fase d’acabat. Concretament, per cada 1% de PB que es redueix disminueix en un 10% l’excreció de nitrogen al medi ambient sense perjudicar el creixement dels vedells.
El projecte, que ha comptat amb un pressupost de 269.291€, l’ha portat a terme el Grup Operatiu liderat per Corporación Alimentaria Guissona, SA (bonÀrea Agrupa) i coordinat per l’Associació d’Empresaris de Boví d’Alcarràs amb la participació de les empreses Nanta i Sinual, les agrupacions empresarials ASOPROVAC Catalunya i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la producció del DARP i la col·laboració del Programa de Remugants de l‘IRTA.
Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador.