EFEMÈRIDES | 11/02/2019  Ruralcat

Avui es celebra el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència amb activitats i tallers arreu de Catalunya

La iniciativa 11 de Febrer promou la realització d’activitats que commemorin aquesta efemèride que serveix per donar visibilitat a la tasca de les dones científiques i fomentar vocacions en les nenes que ajudin a tancar l’escletxa de gènere a la ciència.

A Catalunya estan previstes un total de 37 activitats

A Catalunya estan previstes un total de 37 activitats

La tercera edició de la iniciativa 11 de Febrer es celebra de l’1 al 15 de febrer amb més de 2.200 activitats a tot Espanya que arribaran a 130.000 persones, la major part a centres educatius però també universitats, institucions, museus, empreses i centres de recerca, entre d’altres. Més de 900 persones de la comunitat científica, la majoria dones investigadores, oferiran prop de 2.000 xerrades i tallers en 800 centres educatius. A Catalunya estan previstes un total de 37 activitats repartides per totes les províncies, que inclouen exposicions, contes, taules rodones, tallers i visites.

Entre les activitats destaca la iniciativa #100tífiques, promoguda per Fundació Catalana per al Recerca i la Innovació (FCRi), el Departament d’Ensenyament i el Consorci d’Educació de Barcelona en la qual 100 científiques faran 100 xerrades simultànies a escoles catalanes per despertar l'interès per la ciència entre els nens, i especialment les nenes. 

El Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència es va crear l'any 2015 per l'Assemblea General de les Nacions Unides per tal de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l'educació i l'ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits.

Aquesta celebració forma part del punt 5 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que té com a objectiu aconseguir la igualtat entre els gèneres i apoderar totes les dones i les nenes.

En el sector rural i agroalimentari les dones tenen un paper determinant i està format principalment per enginyeres agrònomes, veterinàries, investigadores i biòlogues.