Més d'un centenar d'enòlegs participen en el congrés dedicat a la qualitat del raïm
Durant la Nit de l'Enòleg han estat distingits Àngel Camí i Juvé com a Millor Trajectòria Professional; Josep Lluís Gramona i Batlle com a reconeixement a més de 25 anys en la professió d'enòleg; Josep "Pitu" Cols a títol pòstum, i Agustí Villarroya com a mèrit vitícola
Imatge del congrés. Font: Associació Catalana d'Enòlegs
El passat divendres més d'un centenar d'enòlegs es van reunir al Congrés de l'Associació Catalana d'Enòlegs que va repassar els aspectes més importants de la viticultura que incideixen en la qualitat del raïm per a elaborar vins de tipologies diferents. La jornada tècnica va arrencar amb la definició de qualitat, entenent-la des de la vessant analítica, sensorial i/o de la satisfacció del consumidor.
També es van exposar els aspectes que incideixen en la relació vigor-producció, clau per a comprendre els factors: sòls, nutrició, reg i petjada hídrica. En l'àmbit mediambiental, també es va donar a conèixer un exemple de càlcul de la petjada del carboni. Un repàs històric de la normativa de fitosanitaris va donar a entendre el plantejament actual dels tractaments estratègics enfront a plagues per a les viticultures convencional o ecològica. Un exemple de verema mecànica va il·lustrar l'avanç en la precisió i la selecció de la collita. Després de la visió del conreu vitícola, una exposició de l'evolució varietal al món, des del sector planterista complementada amb un tast, va fer apreciar les tendències actuals del mercat en varietats i clons. La jornada va finalitzar amb una taula rodona amb experts que van donar el seu punt de vista i resposta a necessitats i plantejaments que sorgeixen als enòlegs.