MEDI NATURAL | 21/03/2013  RuralCat

Celebració del Dia Internacional dels Boscos i la Setmana Forestal Mediterrània

El Dia Internacional dels Boscos i la Setmana Forestal Mediterrània, que es celebra aquesta setmana a Algèria, són exemples del reconeixement creixent dels boscos en els àmbits econòmic, social i mediambiental

El 21 de març és el Dia Internacionals dels Boscos proclamat per l’ Assemblea General de Nacions Unides. Aquests dies, diferents països realitzen trobades i activitats per celebrar la importància dels boscos i els arbres i promoure la conscienciació al respecte.

Una d’aquestes trobades internacionals és la Setmana Forestal Mediterrània, que té lloc a la localitat algeriana de Tlemcen, i té com a lema “Els boscos mediterranis al servei del desenvolupament sostenible dels territoris. Quines estratègies de mitigació i adaptació al canvi global cal seguir?”. El seu objectiu principal és millorar el diàleg entre la comunitat investigadora sobre boscos mediterranis i els encarregats d’elaborar les polítiques públiques, i comunicar a la comunitat internacional i a la societat en general la importància i els reptes que afecten els boscos mediterranis.

Segons ha comunicat el mateix conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, durant la sessió plenària de la Setmana Forestal Mediterrània, la propera edició se celebrarà el 2015 a Catalunya.  
 
Durant la seva intervenció, Pelegrí ha ressaltat la importància dels ecosistemes forestals per a la viabilitat de les zones rurals i el benestar de les poblacions urbanes, i ha volgut posar èmfasi en la importància de la innovació com a eina clau per garantir el futur. 
 
Per altra banda, fa pocs dies el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va aprovar el Programa anual d’aprofitaments dels terrenys forestals de propietat pública a Catalunya per a l’any 2013, que preveu l'aprofitament de gairebé 90.000 m3 de fusta, 217.000 ha de pastures i 142.000 ha de caça. Segons una primera valoració, el Departament calcula que els boscos públics catalans podrien generar enguany un benefici de gairebé 700.000 euros.