Publicades les fitxes dels projectes pilot innovadors de Grups Operatius de 2017
Ja estan disponibles a la Xarxa-i.cat de RuralCat les fitxes dels projectes pilot innovadors, així com les iniciatives de plantejament i redacció de projectes innovadors portats a terme per Grups Operatius en la convocatòria de 2017, d’acord amb l’Ordre ARP/133/2017, de 21 de juny.
Taller de l’EIP-AGRI (font: Comissió Europea)
En total hi ha 10 iniciatives de plantejament i redacció de projectes innovadors, que són les següents:
- BEEF 3 STARS.
- Coneixement i governança de la gestió de l'aigua freàtica al Baix Fluvià.
- Grup Operatiu per a l'increment de polifenols en l'oove de Lleida.
- Grup Operatiu per al desenvolupament sostenible i l'economia circular en el sector vitivinícola.
- INNOTARDOR-Sistema innovador de refredament sostenible pel cultiu de bolets.
- Millora de la coloració de poma bicolor.
- Millora de la competitivitat del sector vitivinícola i surer català a través de la determinació del valor afegit que proporciona el suro català en el procés de vinificació i l'obtenció de dades sobre el potencial productiu del suro català.
- Ús i gestió eficient de l'aigua en la transformació alimentària.
- Valorització i nou mercat per a la fusta serrada del país de dimensions i característiques especials.
- Viabilitat per a la incorporació del Bruc com a producte forestal comercialitzable.
També s’inclouen les 33 fitxes de projectes pilot innovadors:
- BIO VIBRANT-From ideal soil to nutrional density
- Nou model de gestió ambiental i nutricional en granges de pollastres d'engreix, per a la reducció de lesions no infeccioses
- DURCAT: Abastiment de la demanda de blat dur mitjançant producció de proximitat de baix impacte ambiental, cadenes curtes de distribució i total traçabilitat.
- WINESITY-Sensor automàtic per a controlar la densitat en continu a la fermentació del vi
- WETWINE-Innovacions en l'aplicació a celler d'aiguamolls construïts (wetlands)
- Projecte pilot d'innovacions en els tractaments post-collita contra els corcs en l'arròs
- Foment del cultiu de mongetes de Catalunya mitjançant conserves innovadores per a la DOP Mongeta del Ganxet
- Innovacions sostenibles pel desenvolupament de sacs tèxtils per aplicacions en horticultura ornamental i jardineria. Selecció de substrats i espècies.
- Producció i ús de substrats de "km 0" en vivers
- Valorització de residus i recuperació material de dejeccions ramaderes de vaquí
- Producció de proximitat de farines de qualitat amb un elevat índex de blancor
- SISE Sitja Innovadora pel Subministrament d'Estella
- Millora de la productivitat i qualitat dels olis emparats per la DOP Oli Terra Alta
- Implementació d'un nou producte natural per evitar l'acariosi del cargol de criança respectuós amb el medi ambient
- Solucions innovadores per a optimitzar l'ús de nitrificants en elaborats carnis cuits mantenint la seguretat alimentària i la qualitat organolèptica
- Embot-Its. Utilització de tecnologia avançada i gestió de Big Data per a optimitzar assecadors d'embotits curats.
- Reducció del "Cracking" en la varietat de poma Fuji.
- Utilització de xarxes anti-pluja per a reduir l'aplicació de fungicides pel control del motejat de la pomera
- GOTA: Guia per a la Optimització de l'ús i el tractament de l'Aigua de beguda en vedells d'engreix
- Materials plàstics més sostenibles a la indústria càrnia
- Obtenció d'estàndards d'engreix de porc Ral d'Avinyó per a una òptima qualitat de la carn
- Selecció de l'alimentació de truges no reproductores per a la millora del perfil lipídic dels embotits curats d'alta qualitat
- Optimització de l'homogeneïtat de producte i reducció de salmorres residuals en indústria elaboradora de pernils curats
- OPTIVINYA: Optimització del control de maduració i quantitat de la collita de la vinya
- Minimització de la fermentació malolàctica no volguda als vins escumosos
- MACMHER: Mètodes alternatius de control de males herbes en vinya ecològica
- Gestió del reg i micorizació en cultius hortícoles
- Captura i reaprofitament del CO2 en un escorxador del porcí: de l'EDAR al procés d'atordiment
- Noves estratègies d'optimització en la producció porcina basades en l'ús de l'alimentació líquida, la incorporació d'eines de visió per computador i xarxes neuronals per al control i monitorització del pes
- Desenvolupament d'un sistema d'eliminació de TCA en els taps de suro a partir de l'ús adsorbents i bioadsorbents
- Projecte pilot per a la determinació de l'evolució de la permeabilitat a l'oxigen al llarg de les diferents condicions de fabricació dels taps de suro i l'efecte d'aquest paràmetre en el vi tranquil i escumós.
- Desenvolupament d'una tecnologia pel monitoratge de tots els purins sortits anualment d'una explotació per conèixer el contingut de nutrients (N, P, K) mitjançant la tecnologia NIR (New Infrared) i el volum mitjançant sondes
- LOGFORCAT. Desenvolupament de sistema de desembosc eficient mitjançant braç recollidor LOGFORCAT
L’import total destinat a aquests projectes, per a la convocatòria 2017, ha estat de 4 milions d’euros. Aquesta línia d’ajuts està dotada amb 17,6 milions d’euros per a tot el període de programació del PDR de Catalunya 2014-2020. Des de la seva primera convocatòria, l’any 2015, s’han aprovat un total de 135 projectes innovadors.
Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador. Els resultats dels projectes finançats a Grups Operatius es difonen a través de la Xarxa Europea d’Innovació de l’Associació Europea per la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (EIP-Agri).