ALIMENTACIÓ | 05/04/2013  AlimenCat/Magrama

Augmenta el consum de fruita fresca a les llars

L'any 2012, el consum per càpita de fruita a Catalunya es va situar en 114,7 kg per persona i any, enfront els 111,37 de l'any 2011. La poma ocupa el tercer lloc en el rànquing de fruites més consumides a Espanya, encapçalat per taronges i plàtans

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (magrama) ha elaborat un estudi sobre el consum de fruita fresca a la llar durant l’any 2012, del qual es desprèn que les llars espanyoles han incrementat el consum de fruita fresca en un 2,7 per cent, amb un augment una mica més moderat de la despesa, que va pujar un 0,6 per cent a causa del descens en un 2 per cent dels preus.
 
Segons l'estudi, la compra de fruita fresca l'any passat va suposar el 9,19 per cent del pressupost que dediquen les llars a l’alimentació, amb una mitjana de 134,89 euros per persona i any, un resultat que es manté pràcticament estable respecte a 2011.
 
Quant al consum per càpita, es va situar en 103,78 quilos per persona i any, el que ha suposat un augment del 2,3 per cent en relació amb l'any anterior.
 
El perfil del consumidor de fruita fresca correspon a llars formades per parelles amb fills grans, parelles adultes sense fills i retirats, el responsable de la compra és major de 50 anys, que habita en poblacions petites de menys de 2.000 habitants o en grans ciutats de més de 500.000 habitants, i de classe social més benestant.
 
Quant a les llars més consumidors de fruita fresca, han estat els d'adults sense fills, amb una mitjana anual de 219,74 quilos per persona. Per contra, les llars formades per parelles amb fills petits, al costat de les de mitjana edat van ser els menys consumidors (55,18 quilos per persona i 66,8 quilos per persona respectivament).
 
Per comunitats autònomes, les que més fruita fresca van consumir el 2012 van ser Castella Lleó, Navarra i Cantàbria. Les que menys, Balears i Canàries. Analitzat per productes, les fruites de major consum van ser les taronges, els plàtans, les pomes i els melons.
 
 

Taronja

 
La taronja ha estat la fruita amb més presència dins de les llars espanyoles. Durant l'any 2012, va suposar el 19,3 per cent del consum de fruita fresca. En comparació al 2011, la compra d'aquest cítric va augmentar lleugerament en un 0,7 per cent, mentre que la despesa total va disminuir un 2,5 per cent, a causa del descens del 3,2 per cent del preu mitjà, que s'ha situat en 0,89 € per quilo.
 
Al tancament de l'any 2012, el consum per càpita de taronges es va situar en els 20,02 quilos anuals per persona, havent mantingut estable el seu consum en comparació a l'any passat. Les comunitats que més consumeixen aquesta varietat de cítric són Castella Lleó, Navarra i Cantàbria. Mentre que les menys consumidores són Balears i València.
 
Els principals increments del consum per persona i any es presenten en les llars formades pels joves independents, arribant a una mitjana de 29,79 quilos per persona. Per contra, han estat les llars formades per adults independents els que més van contraure el seu consum per persona en l'últim any, situant la seva ingesta d'aquesta cítric en els 40,81 quilos per persona.
 
 

Plàtan

 
El 11 per cent del consum a les llars de fruita fresca correspon amb el plàtan, havent augmentat el seu consum en un 3,9 per cent en comparació a l'any 2011. Per contra la despesa es va reduir un 2,7 per cent com a resultat del fort descens en el preu mitjà del 6,3 per cent, situant-se en 1,43 euros per quilo.
 
Al tancament de l'any 2012, el consum per càpita d'aquesta fruita va augmentar un 3,5 per cent, situant-se en els 11,41 quilos per persona i any. L'increment en el consum d'aquesta fruita és generalitzada, destacant l'augment del consum per persona en aquells llars formades per adults independents i retirats.
 
Les comunitats autònomes amb major consum de plàtans són Balears i Astúries, mentre que les menys consumidores són Aragó i Extremadura.
 
 

Poma

 

La poma es situa en tercer lloc en el consum de les llars espanyoles, si bé es constata un descens del 2,5 per cent en la compra d'aquest producte durant l'any 2012. També baixa la despesa en un 1,8 per cent, a causa del increment del seu preu mitjà en un 0,7 per cent, situant-se en els 1,26 euros per quilo. Alhora, el consum per càpita d'aquesta fruita va caure un 2,9 per cent, situant-se en els 11,59 quilos per persona i any.
 
Les llars formades per joves independents van ser els que més van reduir el consum d'aquesta fruita, consumint una mitjana per persona en l'últim any de 12,29 quilos. Per autonomies, les que consumeixen més aquesta varietat de fruita són Galícia, Cantàbria i Castella Lleó; mentre que les menys consumidores són Castella-la Manxa i Extremadura.
 

 

Meló

 

Al tancament de l'any 2012, el consum de meló va créixer un 5,4 per cent en comparació a l'any anterior, amb un increment superior en despesa que va ascendir un 7,7 per cent a causa del increment del preu mitjà en un 2,2 per cent, tancant a 0,92 euros el quilo. Aquesta tendència es reflecteix en l'increment el consum per càpita d'aquesta fruita d'estiu en un 5 per cent, situant-se en els 9,16 quilos per persona i any.
 
Destaca l'augment del consum per càpita d'aquesta fruita en aquells llars formades per joves independents en un 17,2 per cent, arribant a consumir en l'últim any una mitjana total de 10,41 quilos per persona. Les comunitats autònomes més consumidores de Meló són Castella-la Manxa, Catalunya i Aragó, mentre que Galícia i Cantàbria són les menys consumidores.
 

 

Síndria

 

La síndria va ser la fruita fresca que comparativament, més va incrementar el seu consum en l'últim any (+15 per cent) i en conseqüència, el seu consum per càpita va pujar fortament (+14,6 per cent) i se situa en els 8,71 quilos per persona i any respecte a l'any 2011. No obstant això, la despesa d'aquesta fruita d'estiu es va incrementar en menor proporció ja que el preu mitjà va baixar un 5 per cent, tancant en 0,74 euros el quilo.
 
En comparació a l'any passat, el consum per càpita de síndria es va incrementar en totes les llars, a excepció dels formats pels joves independents, que van disminuir el seu consum per càpita un 21,2 per cent, arribant a consumir una mitjana de 7, 56 quilo per persona. Per la seva banda, les llars formades per parelles adultes sense fills van ser els que més van incrementar el seu consum per càpita en l'últim any (+35,7 per cent), consumint una mitjana de 14,04 quilos per persona i any.
 
Les comunitats autònomes amb un consum més intens són València, Castella-la Manxa i Castella Lleó. Per contra, Galícia i Astúries destaquen per ser les menys consumidores de Síndria.
 
 

Pera

 
En comparació a l'any 2011, el consum de pera va disminuir un 4,1 per cent, igual que la despesa que va baixar un 6,6 per cent perquè el seu preu mitjà va baixar un 2,6 per cent, situant-se en els 1,27 euros per quilo. El consum per càpita d'aquesta fruita es va situar en 6,68 quilos per persona, havent caigut un 4,5 per cent.
 
Les autonomies amb major consum d'aquesta fruita són Castella Lleó i la Rioja, mentre que les menys consumidores són Balears i Andalusia.
 
 

Préssec

 
Durant el 2012, els préssecs van representar el 4,3 per cent del total de fruita fresca consumida a les llars, havent augmentat la seva compra un 1,3 per cent i més encara en despesa que va ascendir el 3,1 per cent, amb un increment de la seva preu mitjà del 1,8 per cent, situant-se en 1,50 euros el quilo.
 
El consum per persona i any dels préssecs es va situar en els 4,44 quilos el que representa un augment del 0,9 per cent. Destaca l'increment del consum per càpita d'aquesta fruita a les llars monoparentals, arribat a consumir 3 quilos per persona tot i mostrar un consum per càpita inferior a un 32,2 per cent de la mitjana nacional.
 
Les comunitats que més consumeixen aquesta fruita estiuenca són Catalunya i Navarra; mentre que les menys consumidores són Canàries i Balears.