TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 20/03/2019  Ruralcat

Des de l’any 2015 s’han incorporat més de 2.000 joves al camp

La formació que es du a terme a les Escoles Agràries i el projecte Odisseu es consideren com a principals raons d’aquest augment. Les xifres s’han donat a conèixer durant la jornada “Som indispensables. Encara no t’ho creus?” que s’ha celebrat en el marc del IV Aplec de joves del camp dins de la 147a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa.

Moment de la trobada (font: DARP)

Moment de la trobada (font: DARP)

Des de l’any 2015 fins avui un total de 2.011 joves s’han incorporat al món agrari, el que suposa un augment del 60% respecte de l’etapa anterior equivalent, 2011-2014, període en què les incorporacions van ser 1.200. Aquests xifres s’han donat a conèixer en la cloenda del IV Aplec de joves del camp: “Som indispensables. Encara no t’ho creus?”, que es va celebrar el passat dilluns en el marc de la 147a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa.

Aquest augment es deu a les eines posades en marxa pel Departament d’Agricultura com ara a la formació impartida a les diferents Escoles Agràries de Catalunya, que enguany ha sobrepassat els 12.000 alumnes, i el programa Odisseu per fomentar el retorn dels joves al territori.

També en aquesta línia el DARP treballa per a la posada en funcionament de noves eines com ara la figura del Dinamitzador de Joves per acompanyar els joves en el seu procés d’instal·lació, una Oficina Jove al portal Ruralcat, amb tota la informació necessària sobre ajuts i tot tipus de tràmits, i un Observatori Jove per a seguir l’evolució dels joves agricultors a Catalunya. 

L'Aplec de Joves al camp

L’Aplec de Joves al camp, que ha comptat amb uns 250 participants, celebrava la seva quarta edició, amb voluntat de convertir-se en un referent dels temes d’interès per a la joventut agrària i del món rural, dins de la 147ª Fira de Sant Josep de Mollerussa. 

Els joves assistents han pogut debatre sobre com posar en valor la feina del món agrari. Tant les persones joves que s’han incorporat al món agrari recentment, com l’alumnat dels cicles formatius de totes les escoles agràries i instituts que fan formació agrària van poder aportar les seves inquietuds i idees en relació amb aquest tema. 

Les conclusions d’aquestes taules, que s’han donat a conèixer al final de la jornada, han posat de manifest la necessitat de combatre els tòpics del sector, el caràcter vocacional de l’agricultura i la ramaderia i la necessitat d’apropar el pagès al client final, a partir de la cooperació entre productors, entre d’altres.

Les enquestes realitzades entre els joves que van assistir a l’Aplec mostren que valoren positivament aquesta jornada i les ponències fetes per prendre consciència de la importància del sector i de la seva implicació com a protagonistes. 

També van valorar molt positivament les taules de debat, un format introduït en l’anterior Aplec, que els permet contrastar opinions i experiències, així com traçar models d’actuació en el seu dia a dia.

Aquests grups de treball van intentar aprofundir en com es veuen a sí mateixos, com es veuen entre ells i com els veu la societat en general. Les conclusions apunten que, tot i que és un sector complicat, la seva realitat reflecteix a professionals que han d’estar molt ben preparats i tenir un alt grau d’implicació vers la societat i l’entorn. 

Per a ells és important que es continuï facilitant la incorporació dels joves i fomentant la producció local, així com la divulgació entre la societat per destacar la seva contribució a una alimentació de qualitat, més saludable i sostenible però també en l’economia i al patrimoni català. 

Iniciatives particulars, l’economia col·laborativa, el turisme gastronòmic i rural, campanyes com “Benvinguts a pagès”, sobre els segells de qualitat o la venda de proximitat, entre d’altres, són molt ben valorades i vistes com a necessàries. 

Finalment, apunten que cal fugir d’estereotips simplistes o bucòlics, per valorar la preparació, l’esforç i la dedicació que són necessaris per mantenir la competitivitat del sector en un mercat també globalitzat i en transformació constant.

Aquesta jornada ha estat organitzada pel DARP conjuntament amb Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Campus Empresarial Agrari. Així mateix, ha comptat amb la col·laboració de Fira de Mollerussa i Ruralcat.