TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 07/04/2019  Ruralcat

PRO-FEM 2019- Fertilització s’estrena amb un centenar d’assistents i una exposició profitosa de maquinària per aplicar purins

Un centenar de persones han assistit a les Jornades professionals de fertilització i maneig de dejeccions ramaderes (PRO-FEM) organitzades en el marc del PATT i dels Plans per a la Millora de la Fertilització Agrària de Catalunya del DARP.

Els assistents han fet un recorregut per un total de quatre estacions temàtiques

Els assistents han fet un recorregut per un total de quatre estacions temàtiques

Es tracta d’una trobada de camp repleta de sessions tècniques que alternarà cada dos anys sessions sobre fertilització agrícola i sobre tractament de dejeccions ramaderes. Aquesta primera trobada, PRO-FEM s’ha ubicat a Malla, a la comarca d’Osona, i ha anat enfocada a la millora de la fertilització agrícola.

Aplicar les dejeccions ramaderes buscant la màxima rendibilitat i eficiència” ha estat el títol escollit amb la finalitat de reflectir la importància de fertilitzar de la millor manera possible, és a dir, amb eficiència. Les ponències de la jornada, organitzada per l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions Ramaderes, han reiterat de quina manera i amb quines eines es pot ser eficient, que en aquest context significaria produir el màxim però ajustant l’aplicació de fertilitzants. També s’ha recordat que l’excés de nutrients i les aplicacions inadequades poden donar lloc a pèrdues, especialment de nitrogen, cap a les aigües o cap a l’atmosfera, amb un impacte negatiu sobre el medi ambient. Així mateix s’ha destacat que, en molts casos, els excessos van en detriment de la producció o de la qualitat de la collita.

Durant el matí, els assistents han fet un recorregut per un total de quatre estacions temàtiques, cadascuna destinada a un tema específic sobre fertilització, però totes sota el fil conductor de maximitzar l’eficiència i la rendibilitat dels cultius:

La primera estació ha tractat la planificació de la fertilització i la utilització d’eines (com ara les anàlisis de sòls o els sensors òptics) que permeten ajustar-se a unes necessitats que poden ser particulars de cada zona, cultiu o parcel·la. Un parell d’empreses de fertilitzants han exposat productes (inhibidors de la nitrificació) que, aplicats juntament amb els purins, poden arribar a reduir el risc de pèrdues per rentat.

La segona estació ha constatat la necessitat d’utilitzar nous equips per fer les aplicacions de dejeccions líquides. La utilització d’equips de mànegues o injectors equipats amb reguladors de cabal, segons indiquen els tècnics/ques de PRO-FEM, garanteix una aplicació uniforme i amb poques pèrdues de nitrogen cap a l’atmosfera. Els assistents han pogut completar el recorregut amb una exposició de maquinària de diferents fabricants que incorporava la tecnologia esmentada.

La tercera estació s’ha centrat en els beneficis de la correcta distribució dels fertilitzants, especialment els orgànics, durant l’evolució dels cultius. I és que escollir el moment òptim pot ser clau per aprofitar al màxim els nutrients aplicats. La visita s’ha recolzat amb parcel·les demostratives que havien rebut fertilitzants orgànics en diferents moments i dosis.

La visita ha finalitzat amb una quarta estació en què s’ha fet una descripció d’alguns productes que estan apareixent cada cop més al mercat. Per una banda, productes ja consolidats com ara el compost, però també nous productes resultants de l’increment dels tractaments de les dejeccions ramaderes, com seria el cas dels digerits procedents de les plantes de biogàs, les fraccions sòlides i líquides dels tractaments de separació, o els efluents obtinguts en els tractaments NDN (nitrificació-desnitrificació). Els ponents han explicat les principals característiques d’aquests productes, tot detallant com es comportaran en el sòl una vegada s’han aplicat de cara a la fertilització dels cultius.

                               

A la jornada també s’ha presentat un total de nou projectes de recerca i demostració executats actualment a Catalunya sobre fertilització i dejeccions ramaderes: Life Agriclose, Life Agrogestor, Life+ Futur Agrari, Projecte de ConquesH2020 Circular Agronomics, o algunes activitats de demostració en el marc de l’operació 01.02.01 del PDR de Catalunya 2014-2020.

La jornada s’ha desenvolupat en el marc del PATT i de l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions ramaderes, amb la participació de la Fundació Mas Badia, l’IRTA – GIRO, el Centre Tecnològic BETA UVic – UCC, els Serveis Territorials del DARP a la Catalunya Central o el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària també del DARP. 

                                                 

La voluntat dels organitzadors és que PRO-FEM 2019 esdevingui una jornada de referència per al sector agrari en el marc de la gestió de les dejeccions ramaderes i la fertilització agrícola dels cultius.