TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 12/04/2019  Ruralcat

Lleida celebrarà la Jornada de seguiment del Pla d’Acció de la Fruita Dolça

El proper 25 d’abril es realitzarà a l’Auditori del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida la Jornada de seguiment del Pla on es farà el balanç de l’estat de les deu mesures implementades.

El Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2019-20 preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina

El Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2019-20 preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina

El Pla d’Acció de la Fruita Dolça, implementat pel Departament d’Agricultura conjuntament amb el sector, es va elaborar després d’analitzar amb agents i experts la situació del sector fruiter català. D’aquesta anàlisi en va resultar la identificació dels principals reptes i oportunitats del sector pels propers anys, amb els quals es van definir una sèrie de mesures i accions amb l’objectiu de consolidar i enfortir el sector fruiter a llarg termini.

El Pla, que es preveu finalitzar el 2020, s’estructura en quatre grans eixos d’actuació (reorientació de la producció, reforç al sector, foment del consum, i professionalització i coneixement) que contemplen 10 mesures que inclouen 32 accions específiques. 

La primera de les mesures que es presentaran durant la jornada de seguiment del Pla és la que ha donat com a resultat el Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2019-20, el qual preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina per contribuir a eliminar varietats obsoletes i afavorir la viabilitat futura de les explotacions.

El Departament d'Agricultura ha rebut ja 600 peticions de fructicultors, que corresponen a prop de 1.400 hectàrees d’arbres fruiters, una xifra que acredita que la mesura serà efectiva. La mesura preveu una indemnització de 5.000€ per hectàrea arrencada, amb una superfície màxima a indemnitzar per titular d’explotació de 3 hectàrees. El titular de l’explotació ha d’assumir el compromís de no plantar arbres de les espècies de presseguer, nectariner i paraguaià durant quatre anys a partir de l’accés a l’ajut. El període per produir l’arrencada són els anys 2019 i 2020.

Durant la jornada del 25 d’abril a Lleida, també es presentaran els Plans de reconversió i les actuacions realitzades per reforçar totes les baules de la cadena de valor, com són l’anàlisi de les característiques d’aquesta cadena en la producció del préssec i la nectarina i la millora de la contractació en aquest sector gràcies al control exercit pel CadeCAT. 

A la trobada també es parlarà de la recollida de preus d’aquestes fruites dins de l’Observatori Agroalimentari de Preus i de les mesures que es volen dur a terme dins la circumscripció econòmica. Així mateix, en el marc de la mesura d’increment del consum de la fruita, es presentaran les propostes creatives per a una campanya de comunicació per aconseguir aquest increment i la guia de Petis Canvis per menjar millor, que és la més recent de les diverses actuacions realitzades pel Departament de Salut per promocionar el consum de fruita.

Durant la jornada també es donaran a conèixer els resultats de l’estudi sobre els frens al consum de la poma, pera i préssec i les estratègies i apostes de la secció de fruites de la distribució. Es presentaran també les actuacions realitzades i les previstes dins la mesura per vetllar pel compliment de la normativa encaminades a informar de manera efectiva a tota la cadena d’aquestes normes. 

Entre les actuacions previstes dins la internacionalització del sector es presentarà l’estudi d’avaluació del potencial post-collita de varietats de fruita de pinyol i de l’optimització dels protocols d’exportació. Pel que fa a les actuacions de forment a la innovació del sector, es presentaran els resultats del Laboratori d’idees per a la innovació en el sector fructícola i posteriorment es parlarà de la mesura de suport a la professionalització del sector. 

La jornada és gratuïta i els interessats en assistir-hi cal que ho comuniquin al correu dg06.daam@gencat.cat.