PESCA | 06/06/2013  RuralCat/DAAM

Tira endavant una política europea inassolible per les pesqueries mediterrànies

El Departament reclama al Ministeri que s'exhaureixin totes les vies possibles per modificar l'acord assolit pel Consell, el Parlament i la Comissió Europea

 La matinada del 30 de maig les institucions polítiques implicades en la reforma de la Política Pesquera Comuna van arribar a un acord final després de la celebració de set reunions de treball per apropar posicionaments. El Consell, el Parlament i la Comissió Europea han mostrat la seva satisfacció per l’acord històric assolit, que per primera vegada s’ha aprovat en codecisió.

 
La nova Política Pesquera Comuna haurà de respondre als reptes del sector pesquer dels propers 10 anys. L’acord final ha incorporat alguns dels aspectes reclamats per Catalunya, com la fixació d’un calendari més assolible per a l’adopció del Rendiment Màxim Sostenible, fixat pel 2020, i l’eliminació de l’obligació d’aplicar ITQ (quotes transferibles individuals) a les flotes de més de 12 metres d’eslora i a totes les d’arrossegament. Aquests elements claus de la proposta de la Comissària Damanaki, havien estat denunciats des de l’inici per l’executiu català per no poder-se aplicar a les nostres pesqueries i el greu perjudici que causarien al sector pesquer català.
 
Tanmateix el DAAM lamenta que no s’hagin buscat solucions adequades per a totes les problemàtiques i necessitats de les diferents flotes pesqueres d’Europa. L’adopció de mesures generals sense contemplar les problemàtiques concretes i sense adaptar les solucions a aquestes sempre acaben perjudicant a les flotes més vulnerables, com la flota costanera mediterrània. 
 
Un cop més els debats han prioritzat les necessitats de la flota d’altura. Això ha quedat palès en l’acord assolit en relació a l’obligació de desembarcar espècies de talla immadura al Mediterrani. La Conselleria ha defensat, des dels inicis de la reforma, la necessitat d’excloure al Mediterrani aquesta per les conseqüències lesives que tindrà pel sector i les poblacions pesqueres. Aquest posicionament ha estat presentat reiteradament davant el Ministeri, la Comissària Damanaki i el Parlament Europeu. El sector pesquer del Mediterrani, el món científic i ONG’s conservacionistes, comparteixen aquest posicionament. L’Òrgan consultiu del Mediterrani, el RACMED, també ho ha manifestat, així com el Parlament Europeu, que incorporava aquesta petició entre els punts a debatre.
 
En aquest sentit, el conseller Pelegrí ha demanat explicacions al Ministre Cañete sobre els arguments tècnics i polítics que han motivat l’acord assolit, i ha sol·licitat que s’exhaureixin totes les vies possibles de modificació de la proposta.