I+D | 01/08/2013  RuralCat/Ainia

S'aprofitarà la palla dels fems per generar biogàs agroindustrial

Una nova tecnologia optimitzarà les plantes de biogàs per aprofitar matèria que es troba barrejada amb el fem i altres residus ramaders. Aquesta innovació preveu augmentar un 40% la producció de les plantes de biogàs

Investigadora del centre tecnològic Ainia. Font: Ainia

Investigadora del centre tecnològic Ainia. Font: Ainia

 Experts, autoritats i empreses d'Europa estan d'acord que el futur per generar biogàs passa per la utilització de les sobres orgàniques de la indústria agroalimentària. Una d'aquestes matèries primeres és la procedent de les biomasses no alimentàries com els fems i altres restes del sector ramader.

En aquest context, per aprofitar al màxim aquest tipus de restes, el projecte europeu Bioman, liderat pel Danish Technological Institute (DTI), en col·laboració amb el centre tecnològic Ainia, Aalborg University Copenhaguen i cinc PIMEs europees (Bigadan, Enzyme Suppies, Hielscher Ultrasonics, Enprocon, i Hibridacion Termosolar Navarra SL), desenvoluparà una nova tecnologia que permeti tractar matèria com la palla, que es troba barrejada amb el fem i altres residus ramaders, que fins ara no pot ser tractada per generar biogàs per la seva complexa degradació.

 

La nova tecnologia accelera la biodegradació de la palla

 
Després del procés de generació de biogàs (digestió anaeròbia), queden restes de matèria que no s'han pogut degradar com la palla i altres matèries fibroses. La nova tecnologia aplicada, basada en el desenvolupament d'un "circuit de re-injecció", pretén aprofitar aquestes restes fent-los més biodegradables a través de l'aplicació de mètodes tecnològics tant físics (per exemple ultrasons) com enzimàtics, de manera que puguin ser tractats de nou per generar biogàs a la mateixa planta industrial.
 

Preveu augmentar un 40% la producció de les plantes de biogàs

 
D'aquesta manera, el projecte neix amb l'objectiu d'optimitzar més encara la producció de les plantes de biogàs europees basades en la utilització de fems i biomasses de segona generació de manera que s'incrementi un 40% la producció de biogàs. Al seu torn, aquesta tecnologia, pot ser aplicada a les més de 7.000 plantes de biogàs que hi ha a Europa, millorant així la seva rendibilitat i sostenibilitat.
 
La primera fase del projecte treballa en la identificació, quantificació i caracterització de les biomasses objectiu. Després d'aquesta fase, s'abordarà l'aplicació de pretractament i avaluació del seu efecte sobre les biomasses, així com la implementació dels processos a escala industrial.
 
 La investigació que ha donat lloc a aquests resultats ha rebut finançament del Setè Programa Marc de la Unió Europea, gestionat per l'Agència Executiva per a la Investigació (REA).