FRUITA SECA | 03/09/2013  RuralCat/IRTA

El model de producció de l'ametller necessita canviar

Nous models basats en l'alta densitat poden avançar l'entrada en producció de les plantacions, reduir les despeses d'esporga amb la seva mecanització i utilitzar sistemes de recol·lecció en continu, millorant la gestió de la recollida de l'ametlla

Branca d'ametller. Font: IRTA.

Branca d'ametller. Font: IRTA.

 A la darrera jornada sobre l’ametller que va tenir lloc a l’Escola de Capacitació Agrària de Les Borges Blanques (Lleida), Xavier Miarnau, especialista de l’IRTA a l’Estació Experimental de Lleida, va fer un resum de la situació de l’ametller a Espanya, destacant la necessitat d’una reconversió del sector. Segons el doctor, per competir amb els grans productors (Estats Units i Austràlia), els agricultors espanyols necessiten canviar el concepte i entendre l’ametller com un cultiu fruiter més, dedicant-li el maneig més adequat. En aquest sentit, durant la jornada, es van presentar les noves tendències en el disseny i maneig de les noves plantacions, amb la utilització de les noves varietats d’ametller de l’IRTA.

 
La jornada també va servir per presentar els nous models productius per al cultiu de l’ametller, basats en l’alta densitat. Amb aquests nous models es pretén avançar l’entrada en producció de les noves plantacions, reduir les despeses d’esporga amb la seva mecanització i, finalment, utilitzar sistemes de recol·lecció en continu, millorant la gestió de la recollida de l’ametlla. En aquest sentit, l’IRTA ja fa uns anys que ha començat a avaluar nous sistemes de formació (vas amb poda mínima, diferents tipus d’eix i de murs), així com diferents varietats i portaempelts amb vigor reduït, per tal de poder incrementar la densitat d’arbres per hectàrea. Durant la xerrada es varen presentar els resultats dels primers anys d’assaig, on les produccions obtingudes han estat excel·lents i força prometedores (1.500 kg de gra/ha en el segon any i 2.000 kg de gra/ha en el tercer any).
 
A la jornada també va participar-hi Octavio Arquero, de l’IFAPA de Córdoba, qui va exposar la situació en que es troba el cultiu de l’ametller a Andalusia. Aquesta comunitat és la principal productora d’ametlles d’Espanya, i en aquests moments presenta moltes plantacions envellides i en situacions força marginals, amb certa dificultat de poder reconvertir-se. Tot i així, existeixen noves plantacions, amb possibilitat d’incorporar el reg, on l’ametller pot suposar una bona alternativa de conreu, va assenyalar el ponent. El doctor Arquero també va exposar els resultats obtinguts en la Xarxa Experimental Andalusa de Fruita Seca, que ell mateix dirigeix, per a l’avaluació de les noves varietats d’ametlla de floració tardana.
 
Finalment, Miquel Borràs, gerent de Crisol de Frutos Secos SAT i d’Arboreto SAT LTDA, principals OPFHs de fruita seca a nivell espanyol, va fer una revisió de les perspectives actuals i futures en el mercat de l’ametlla. Segons el ponent, sembla ser que hi han bones expectatives, principalment degudes a l’augment continuat del consum a nivell mundial, i a l’aparició de nous països consumidors, com la Xina, o la Índia, atrets per la dieta mediterrània i els fruits secs.
 
A la jornada també es van visitar diferents assaigs ubicats a la finca experimental que l’IRTA té a Les Borges Blanques. Els assistents, acompanyats per tècnics de l’IRTA, van poder veure les parcel·les on s’avalua agronòmica i productivament les noves varietats d’ametller obtingudes en el programa de millora de l’IRTA, així com d’altres varietats procedents d’altres programes de millora d’àmbit nacional. També es varen visitar els assaigs on s’avaluen els nous models d’alta densitat per al cultiu de l’ametller i els d’avaluació de nous portaempelts de vigor reduït. En aquest sentit, l’IRTA disposa de materials amb molt bones aptituds agronòmiques i productives per a les noves plantacions d’alta densitat.
 
La jornada va tenir un gran èxit d’assistència, amb més de 300 persones. Fruit del creixent interès que té el cultiu a tot Espanya darrerament, els assistents procedien de diferents comunitats espanyoles com les Illes Balears, Andalusia, Múrcia, Aragó, Valencia, Castella, i també de Portugal.