ENERGIA | 16/09/2013  RuralCat

Estalvi del 70% en gasoil gràcies a una instal·lació fotovoltaica híbrida

El 19 de setembre s'organitza una jornada per conèixer un sistema híbrid fotovoltaic (plaques fotovoltaiques + grup diesel + bateries) que permet un important estalvi econòmic, reduir les emissions de soroll i Co2 contaminants a l'atmosfera.

 Recentment s’ha posat en marxa un nou sistema autònom híbrid fotovoltaic de 60kW a Isona (Lleida) per abastir a una explotació porcina, propietat de Granges Peretó i promogut per dos empreses catalanes, Esperanto Energy, empresa de la localitat de Sort i Insuntec Technology SL de Vic. 

 
El sistema utilitzat per la granja per obtenir subministrament elèctric era 100% aportat per un grup electrogen de gasoil. Gracies a aquesta aplicació l’explotació  ha aconseguit reduir fins a un 70% el consum en gasoil del seu grup electrogen, cosa que repercuteix directament en un gran estalvi econòmic. 
 
Aquest sistema híbrid fotovoltaic (plaques fotovoltaiques + grup diesel + bateries) substitueix al sistema actual basat exclusivament en generació diesel. El canvi ha sigut provocat pel constant encariment del gasoil, ja que en cinc anys s’ha incrementat en més del 100%, segons dades del Ministeri d’Industria, Energia i Turisme. 
 
El principi de funcionament d’una instal·lació hibrida és que les tres fonts d’energia poden interactuar simultàniament per aportar electricitat. Principalment per cobrir la demanda elèctrica del client s’utilitzarà l’energia creada pel sistema solar fotovoltaic i el sistema de bateries. Deixant que el funcionament del grup electrogen actual sigui només per puntes de consum i per càrrega de les bateries. D’aquesta manera aconseguim que el grup electrogen es posi en funcionament un 70% menys del que s’utilitzava anteriorment a l’aplicació híbrida. 
 
El sistema instal·lat a Granges Peretó esta dimensionat per tenir una autonomia de vuit hores i que la descarrega de les bateries no sobrepassi el 20%. Pel que, d’acord amb el número de cicles de vida de les bateries ofert per el fabricant, esta previst que aquestes tinguin una duració mínima de deu anys. 
 
Per verificar el correcte funcionament del sistema, el Laboratori de Sistemes Fotovoltaic, de la Universitat Carles III de Madrid, han realitzat durant mesos diverses mesures “in situ” dels paràmetres elèctrics del sistema i s’ha constatat que la electricitat generada per la instal·lació fotovoltaica supera el 100% en gran part del dia, fet que indica que durant aquest temps l’energia solar es suficient per proveir el consum i carregar les bateries. 
 
D’aquesta manera la instal·lació aporta un gran estalvi econòmic i permet reduir les emissions de soroll i Co2 contaminants a l’atmosfera. 
 
Per aquest motiu, per a les persones o empreses que puguin estar interessades, el pròxim dia 19 de setembre de 2013 les anomenades empreses, juntament amb Fronius Espanya realitzen una jornada tècnica comercial de presentació i visita guiada de l’anomenada instal·lació. Així mateix juntament amb Grup Nova Energia, empresa especialitzada amb calderes de Biomassa a nivell internacional desde l’any 2000, es presentarà una nova caldera, la BioCalora Sèrie 2000, pensada i dissenyada especialment per instal·lacions ramaderes i hivernacles. 
 

La jornada es celebrarà a: 

Hotel Terradets 
Carretera Balaguer – Tremp (C-13) Km.75 
Cellers (25631 - Lleida) 
 

Per Inscripcions: 

667726842 – Josep Farrera - j.farrera@esperantosa.com  
607726842 – Jordi Tuneu - jordituneu@insuntec.com 
 
 
 

 

Informació relacionada