7.000 professionals es formaran enguany als centres del Departament
El conseller Josep Maria Pelegrí ha presidit l'acte d'inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013 de les escoles i centres de Capacitació Agrària del Departament. Enguany destaca l'increment de la formació a distància i els cursos d'emprenedoria
Un moment de l'acte d'inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013. Font:DAAM
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013 de les escoles i centres de Capacitació Agrària del Departament, que s’ha celebrat al Centre de Capacitació Agrària d’Alfarràs.
El Servei de Formació Agrària del DAAM gestiona el programa de formació agrària que es desenvolupa a través de les ECA, amb l’objectiu de capacitar professionalment els joves per a la seva incorporació al sector agroalimentari, i de contribuir a l’actualització dels coneixements i a la formació permanent dels professionals del sector agroalimentari. El DAAM disposa d’una xarxa de 14 escoles i centres especialitzats que compten amb docents professionals i qualificats amb experiència, instal·lacions i equipaments adequats i en constant renovació, i amb la col·laboració d’empreses del sector per a les pràctiques.
El titular del DAAM ha volgut fer palès que més de 7.000 professionals del sector agroalimentari es formaran enguany als centres del Departament. En aquesta fita ha estat molt important l’aportació de la formació a distància que ha permès optimitzar els recursos disponibles.
Formació a distància (FAD)
En els primers deu anys de FAD, que es complien l’any 2012, es va donar formació a 12.667 alumnes. Aquest fet ha contribuït, de manera important, a què les TIC fossin presents i a millorar la formació en el sector rural.
A més, al llarg d’aquests anys l’increment de l’oferta i del nombre d’alumnes ha estat constant en quantitat. Enguany s'ofereixen 27 cursos diferents en format a distància a través de RuralCat
En el que portem de l’any 2013, fins al juliol, ja s’ha realitzat 102 aules de cursos de FAD, amb una assistència de 2.937 professionals. Aquesta xifra que s’acosta al total del 2012 preveu un increment notable de matriculats en la FAD aquest 2013.
Altres novetats dels curs 2013-2014
Val a dir que entre les novetats d’aquest curs destaca la incorporació a la xarxa d’ECAs del DAAM de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell d’Espiells, que fins ara depenia de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), del DAAM.
Aquest curs es continua amb la posada en marxa de nous cicles com ara el d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, que substitueix al cicle de Treballs Forestals i Conservació del Medi natural, impartit a l’ECA del Pirineu.
Nombre d’alumnes matriculats
Actualment, el nombre d’alumnes matriculats a totes les escoles és de 786. Per nivells d’ensenyament, es dóna la següent distribució: 396 són alumnes de cicles formatius de grau mitjà i 390 de grau superior.
El nombre d’alumnes, respecte del curs anterior, tenint en compte que s’ha incorporat l’escola d’Espiells, s’ha incrementat en un 17,6%
Cicles formatius
Dels cicles formatius oferts per les escoles i centres del Servei de Formació Agrària per al curs 2012/13, es pot cursar tots els cicles formatius de la família agrària, tant de grau mitjà com superior, en algun centre/escola del DAAM.
De la família d’indústries alimentaries, es pot cursar els Cursos de Formació de Grau Superior (CFGS) de processos i qualitat en la indústria alimentaria, de vitivinicultura, i d’olis d’oliva i vins.
D’altres famílies, es pot cursar el CFGS de química ambiental, gestió comercial i màrqueting, i d’activitats fisicoesportives en el medi natural.
Formació semipresencial
Aquesta nova metodologia d’impartir les classes es va incorporar el curs 2008/09 de forma experimental a tres escoles de les terres de Lleida: Tàrrega, Alfarràs i Borges Blanques i aquest curs, igual que l’any passat, aquesta possibilitat també s’oferirà a les escoles de Santa Coloma de Farners, Vallfogona de Balaguer, i l’Empordà.
Amb aquest tipus de formació s’intenta que, a part de poder interessar puntualment a persones que estan treballant i tenen ganes de cursar un cicle formatiu, també pugui interessar a joves que s’incorporin al mercat laboral i necessitin completar el seu itinerari formatiu.
Als alumnes que no poden assistir a les classes convencionals dels cicles formatius per motius laborals o familiars se’ls permet que assisteixin al 50% de les classes presencials. Això obliga l’escola o centre que oferta aquesta modalitat a assegurar el programa restant, de forma que l’alumne el pugui cursar des de casa seva, mitjançant la utilització de material didàctic adequat.
Servei d’Assessorament i reconeixement de l’experiència laboral
El Servei d’Assessorament en la formació professional està pensat per a què les persones trobin l’orientació que els permeti continuar la formació professional que millor s’adapta als seus objectius professionals i obtenir el reconeixement de l’experiència laboral, si la tenen. A cada persona sol·licitant se li assigna un assessor que elabora un informe d’assessorament personalitzat i es realitza l’itinerari formatiu a seguir per a arribar a aconseguir l’objectiu professional fixat.
El servei de reconeixement es realitza, únicament, als centres que imparteixen el cicle formatiu del que es vol obtenir el reconeixement. Durant aquest curs, han participat l’Escola d’Alfarràs en relació al cicle de Producció Agroecològica, l’Escola de Vallfogona de Balaguer en relació al cicle de Producció Agropecuària, i l’Escola de Santa Coloma de Farners en relació al cicle de Jardineria.
En aquestes escoles, l’any 2013 s’ha realitzat les proves per a reconèixer l’experiència dels joves que es volen incorporar. A les esmentades proves, un total de 24 joves han finalitzat el procés de reconeixement de la seva experiència laboral, en l’àmbit de la formació tecnològica agrària.
Qualitat i millora continua
El Servei de Formació Agrària (serveis centrals) va obtenir la certificació ISO 9001: 2008 el mes de juliol de l’any 2010. Enguany ha passat l’auditoria de renovació que es fa als tres anys. Es pot dir que en el darrer curs 2011-2012, totes les escoles del SFA han entrat ja en un procés de certificació d’acord amb aquesta norma.
L’ECA d’Amposta, la del Solsonès i la de Santa Coloma de Farners ja han obtingut la certificació. La resta d’escoles estan en vies de passar l’auditoria interna i l’externa. Aquest curs està previst que entri també en el projecte l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rosell i Domènech d’Espiells.