TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 08/10/2013  RuralCat/DAAM

Bona acollida de les ponències a l'Illa del Reg

En aquest espai temàtic, promogut pel DAAM en la 59a edició de la Fira de Sant Miquel, els experts abordaven temes d'actualitat en els regadius en un format breu i concís

Imatge d'una de les jornades. Font: DAAM

Imatge d'una de les jornades. Font: DAAM

 Aquest any, en la 59a edició de la Fira de Sant Miquel, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha promogut un espai dedicat al reg. Aquest espai, anomenat Illa del Reg, ha pretès ser un espai temàtic dels regadius i de les comunitats de regants de Catalunya per visualitzar aquest sector dins la Fira. Els objectius principals d’aquest espai han estat visualitzar les accions que duu a terme l’Administració per millorar l’ús eficient de l’aigua de reg, i, d’altra banda, mostrar a la societat civil que els regadius són sostenibles, permeten obtenir proveïment continuat d’aliments i afavoreixen la seguretat alimentària al territori.

Dins d’aquest espai i per dinamitzar la participació dels assistents a la Fira de Sant Miquel, es va organitzar un seguit de ponències durant el divendres 27 i el dissabte 28 de setembre. El centenar d’assistents a les ponències va valorar molt positivament aquesta tipologia de ponència, ja que abordava temes d’actualitat en els regadius en un format breu i concís.

El divendres 27, Jordi Marsal, investigador del Programa d’ús eficient de l’aigua de reg de l’IRTA, va comentar aspectes i novetats en els requeriments hídrics dels cultius llenyosos basant-se en la publicació del Dossier Tècnic núm. 61. Després, Germán Estudillos, tècnic de l’Oficina del Regant del DAAM, va presentar el Projecte LIFE+-Simulador Expert de Reg que estan duent a terme l’Oficina del Regant, l’IRTA i Bdigital. Seguidament, Xavier Guixà i Joan Latorre, tècnics d’INFRAESTRUCTURES.CAT, van presentar la repercussió dels nous preus de peatges d’accés de la factura elèctrica en els regadius, tema de gran interès i actualitat entre les comunitats de regants. Posteriorment, Josep Maria Callís d’Aqualogy va comentar les noves tendències de modernització de regadius i tecnologies innovadores per a l’agricultura. Francesc Camps, tècnic de la Fundació Mas Badia, va presentar el Pla d’acció per a l’eficiència i sostenibilitat del reg a les comarques gironines, pla que s’està duent a terme impulsat pel DAAM conjuntament amb els agents del territori i les comunitats de regants. Posteriorment,  Josep Martínez, responsable de Banca Agrícola de “La Caixa”, va exposar solucions de finançament per a l’explotació agrària. 
 
El dissabte 28, Juanjo Escobar, cap de la Divisió Energètica de l’ICAEN, va exposar temes d’eficiència energètica en les comunitats de regants. Posteriorment, Ramon Cuadros, director de l’Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega, va explicar quines són les actuacions de l’Oficina del Regant del DAAM i quin pla de treball duu a terme en el territori. Finalment, Arantxa Puig i Cristina Árboles de Global Corporate Spain de Zurich van presentar solucions asseguradores pensades per a les comunitats de regants.
 
Aquesta activitat de transferència tecnològica forma part del pla d’actuacions de l’Oficina del Regant del DAAM situada a l’ECA de Tàrrega.
 

 

 

Informació relacionada