El DAAM presenta el Pla de lluita contra el cargol poma
Es tracta de contenir i evitar la seva propagació i dispersió, fet que podria comprometre no només els arrossars sinó també el conjunt dels ecosistemes que caracteritzen el delta
Adult de cargol poma. Font: DAAM.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha presentat el Pla de lluita contra el caragol poma, que entrarà en vigor de manera immediata. Es tracta de contenir i evitar la seva propagació i dispersió, fet que podria comprometre no només els cultius dels arrossars i el manteniment de la població, sinó també el conjunt dels ecosistemes i la biodiversitat que caracteritzen el delta, que han estat causa de la seva protecció i que el conformen com un hàbitat únic al món.
El pla es basa en quatre objectius principals:
- Mantenir el caragol poma confinat en el marge esquerre del riu
- Baixar-ne significativament la presència en tot l’hemidelta esquerre
- Eradicar-lo de determinades zones de l’hemidelta esquerre
- Aconseguir la implicació d’altres administracions.
1. Confinament del caragol a l’hemidelta esquerre
Fins ara, això s'ha aconseguit, tot i que hi ha hagut aparicions esporàdiques i difícils de justificar a l’hemidelta dret que s'han anat eradicant. Ara bé, el Departament, per assegurar que està completament net, en dessecarà una franja de seguretat que anirà de les 200 a les 500 hectàrees. La zona a dessecar es decidirà segons les observacions que es facin després de la sega de l’arròs. Aquestes hectàrees podran ser després objecte de salinització.
2. Reduir la densitat de Caragol Poma
Per baixar-ne significativament la presència en l’hemidelta esquerra, s'actuarà sobre el total afectat d'aquesta superfície, bé inundant-la amb aigua salada, be deixant-la totalment seca. Això vol dir que s’haurà d actuar sobre 10.000 hectàrees.
3. Eradicació en algunes zones
Es preveu que aquest mateix 2013 es pugui eradicar aquesta espècie invasora en diverses zones. Per això, es netejaran amb aigua salada més de 300 quilòmetres de canals, i s’inundaran amb aigua salada determinades zones amb l'objectiu d'exterminar el caragol. La plaga en aquestes zones es podrà considerar eradicada sempre que després es faci un ús responsable de la gestió de l'aigua.
4. Implicació de les administracions
S'està treballant perquè creixi la implicació efectiva de les diverses administracions. En aquest sentit, de moment s'ha aconseguit el compromís de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre de preveure una partida pressupostària per fer actuacions de control en el riu. Continuen les converses amb el Misteri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per definir la seva participació en el pla de lluita.
El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha explicat en roda de premsa que “perquè l’eradicació del caragol poma sigui una realitat a mitjà termini, el pas fonamental és una total coordinació entre tots els agents que actuen en el territori”. Així, s'establirà una coordinació constant entre Administració, comunitats de regants, pagesos, sindicats agraris, Seo/BirdLife i altres entitats presents, però també amb el sector turístic, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra o SEPRONA.
No cal oblidar que som davant d’una de les espècies invasores més perilloses que hi ha. El control és bàsic perquè, si no es controla al delta de l’Ebre, es pot expandir per tot Espanya i Europa. És per aquest motiu que el Departament d’Agricultura insisteix a demanar la col·laboració de les administracions espanyola i europea, ja que s’està actuant en una àrea d’especials valors mediambientals. Es tracta de fer compatible el control de la plaga amb la conservació dels habitats, i per això cal ser molt curosos en les actuacions, però també molt ferms per evitar que una de les principals reserves humides d’Europa entri en crisi en desequilibrar-s’hi la cadena biològica.
Antecedents i impacte
El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic (d’aigua dolça) de la família dels Ampullariidae, procedent d’una extensa àrea de l’Amèrica del Sud. Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs que ha colonitzat.
El cargol poma (Pomacea insularum) és un cargol aquàtic (d’aigua dolça). És una espècie invasora desconeguda en el nostre entorn, molt perillosa per la seva extrema prolificitat, voracitat i resistència a les condicions adverses, la qual cosa fa que sigui capaç d’arrasar un camp d’arròs en els seus primers estadis, quan la planta està naixent.
Va començar a envair els camps d’arròs l’any 2010 pels voltants de l’ermita del municipi de l’Aldea i es va anar estenent per la Sèquia Mare, i, des d’allí, per reinfestació a través dels desguassos, per l’hemidelta esquerre. Es desplaça activament contra corrent pel fons o passivament tancant l’opercle i surant, on el porta el corrent. Els cargols són presents en bona part de la xarxa hidràulica de l’hemidelta esquerre i afecten part del riu, amb el riscs consegüents de passar a la dreta i anar pujant pel riu.
Actualment, és present en unes 1.500 ha de l’hemidelta esquerre, tot i que de manera no homogènia. Les àrees del Delta oest (Aldea i Camarles) són les zones amb la invasió més generalitzada, mentre que el Delta central (Deltebre) i l’extrem est (Riomar) és on se’n detecta menys presència.