RAMADERIA | 20/11/2013  IRTA

L'IRTA estudia millorar la carn de vedella de l'Albera

La vaca de l'Albera és una raça bovina autòctona catalana que es troba en perill d'extinció. Habita en semillibertat a la zona del massís de l'Albera, al nord-est de l'Alt Empordà, i el seu cens supera lleugerament els 200 exemplars

D'esquerra a dreta: Mauro Vitale i Núria Panella (IRTA), Montse Pascual (IAEDEN-GOB), Marta Carola (Associació Baussitges d'Amics de la Vaca de l'Albera) i Joan Dalmau (Agricultura biològica Giner-Dalmau). Font: IRTA

D'esquerra a dreta: Mauro Vitale i Núria Panella (IRTA), Montse Pascual (IAEDEN-GOB), Marta Carola (Associació Baussitges d'Amics de la Vaca de l'Albera) i Joan Dalmau (Agricultura biològica Giner-Dalmau). Font: IRTA

Amb el propòsit de millorar conjuntament la qualitat de la carn de vedella de l’Albera treballen conjuntament l’Associació Baussitges d’amics de la Vaca de l’Albera, Agricultura biològica Giner-Dalmau, l’IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura)-GOB Menorca i l’IRTA, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.


És un treball de recerca que amb d’un especial interès i importància pel fet de que s’estudiarà la carn que prové d’una raça autòctona catalana en perill d’extinció, de manera que contribuirà en la conservació i foment del patrimoni genètic de Catalunya. Els exemplars que s’estudiaran han nascut a la Serra de l’Albera, concretament a la finca anomenada Baussitges, en ple parc natural. La seva alimentació es basa en la vegetació dels boscos i prats que tenen al seu abast, la qual cosa contribueix a mantenir net el sotabosc d’aquestes muntanyes. En èpoques hivernals, quan la vegetació no és suficient, se’ls ajuda amb farratge fenificat ecològic de la plana empordanesa, concretament del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, complementat amb aglomerats d’userda i cereals ecològics.


Aquesta col·laboració forma part de la campanya de custòdia agrària emmarcada al projecte “Cultivant sinèrgies”, un pla pilot de desenvolupament rural del Govern de Menorca, amb la col·laboració de l’IAEDEN, i que és cofinançat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente i pel FEADER.