Els fesols de Santa Pau, més a prop del registre comunitari de DOP
El DOGC ha publicat l'anunci del Departament d'Agricultura pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la DOP Fesols de Santa Pau en el registre comunitari de DOP i IGP. El termini per presentar al·legacions és de dos mesos
Fesols de Santa Pau. Font: DAAM
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC Núm. 6508 - 25.11.2013) ja ha publicat l’anunci del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural pel qual es dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre comunitari de DOP i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). Aquest mateix anunci es publicarà properament al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
L’anunci annexa el document únic, que aplega els principals elements del plec de condicions d’aquesta DOP i dóna un termini de 2 mesos, a partir de la data de publicació al DOGC i al BOE, per a què les persones que tinguin interès a examinar l’expedient ho puguin fer a les oficines del Departament d’Agricultura, a Lleida i a Barcelona, als serveis territorials, o bé consultar-lo al web http://www.gencat.cat/daam/normativa/. En el decurs d’aquest període les persones interessades poden formular-hi les al·legacions que creguin convenients.
A partir del termini de 2 mesos, es valorarà les possibles al·legacions i si la Direcció General competent considera que es compleix els requisits per a la inscripció d’aquest producte en el registre comunitari de DOP i IGP es publicarà al DOGC i al BOE la decisió favorable del Conseller de tramitar la sol·licitud d’aquesta DOP davant la Comissió Europea (CE). Seguidament, s’enviarà aquesta Resolució a la CE juntament amb la documentació que requereix l’article 8 del Reglament (UE) nº 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre de 2012, sobre els règims de qualitat dels productes agrícoles i alimentaris.
Un producte en procés de reconeixement comunitari
El 2010, l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau va sol·licitar la inscripció de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau davant el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.El DAAM la va estudiar i, després de sol·licitar documentació complementària, l'expedient es va completar satisfactòriament. Per aquest motiu, va donar la publicitat pertinent a la sol•licitud de registre i al seu document únic, i va publicar la decisió favorable a la sol·licitud d’inscripció. Tanmateix, l’agrupació sol·licitant ha modificat el plec de condicions i el document únic, i els va presentar davant del Departament, de manera que ara, un cop la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries ha examinat la sol·licitud i l’ha considerada justificada i satisfactòria, cal iniciar de nou el procediment de tramitació de la DOP Fesols de Santa Pau i, d’aquí que el DAAM dóna publicitat a la sol·licitud de registre de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau per dos mesos.
La Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau
La Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau protegeix les llavors de fesol (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit, seques, cuites i en conserva. En el producte elaborat no es permet la utilització de cap tipus d’additiu ni conservant (exceptuant la sal).
La zona geogràfica de producció i elaboració dels fesols emparats per la Denominació d'Origen Protegida correspon als municipis de Santa Pau (principal nucli de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts (tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa. El conreu queda limitat a les terres de naturalesa volcànica d’aquests municipis.
Els fesols es van començar a conrear a la regió volcànica de Santa Pau al segle XVIII. Des de llavors els agricultors han modelat les varietats tradicionals, seleccionant genotips primer adaptats al cultiu mixt amb el blat de moro (la varietat Tavella Brisa) i, posteriorment, a partir dels anys 70 del segle passat, seleccionant genotips aptes per al cultiu en solitari i un maneig eficient (les varietats Setsetmanera i Gra Petit que pel seu port erecte són més fàcils de manejar en monocultiu).
Els fesols protegits per la DOP Fesols de Santa Pau es caracteritzen per ser blancs, lleugerament brillants i arrodonits, amb un contingut molt elevat de proteïna (superior o igual a 25%). Una vegada cuits es caracteritzen per la pell poc perceptible, un grau de farinositat baixa o mitja, i sabor suau.
La zona de la Denominació d'Origen Protegida ha estat tradicionalment un lloc de cultiu de fesol del qual ja es citaven per escrit les excel•lències al segle XIX, quan es van presentar en l'Exposició Universal de Paris de 1854. Però hi ha constància que és a finals del XVII i principis del XVIII quan els Fesols de Santa Pau comencen a ser rellevants. Ja en l’época actual, la llarga tradició de la zona en el cultiu de fesols ha consolidat una gran reputació avalada en diversos àmbits: gastronòmic, administratiu, organització dels productors i festiu. A nivell gastronòmic, es recull en l’anomenada cuina volcànica. El reconeixement de l'Administració, ja va quedar palès l’any 2003 a través de la seva inclusió en l'Inventari de Productes de la Terra de la Generalitat de Catalunya. L’organització dels productors es va traduir en la creació l’any 1988 de l'associació Cultivadors de Fesols de Santa Pau, que té entre els seus objectius realitzar estudis de millora dels fesols de la DOP i la seva promoció. El fesol de Santa Pau també està present en esdeveniment festiu i populars com la festa del Fesol de Santa Pau que se celebra anualment a mitjan gener des de 1991.