Entrega del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2013
Pelegrí afirma que cal donar suport als emprenedors per aconseguir productes i serveis competitius de més valor afegir i adaptats a un mercat mundial
El conseller Pelegrí amb els premiats. Font: DAAM
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en funcions, Josep Maria Pelegrí, ha presidit, al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2013, edició en la qual s’han presentat un total de 24 candidatures.
En el decurs de l’acte, el conseller Pelegrí ha felicitat tots els premiats pel seu gran esforç en R+D+i i per idear nous processos que fan més rendible i pròspera la seva empresa. “Tots vosaltres demostreu que sou un sector amb força, amb ganes de treballar i tirar endavant i que té molt recorregut si té clar cap a on vol anar i a on vol dedicar més esforços”, ha afirmat el conseller.
Josep Maria Pelegrí ha afegit que el model que necessita l’economia catalana només pot sorgir d’una política intel·ligent i decidida de “foment de la innovació i de la investigació, en col·laboració entre el sector públic i privat, en un marc on es doni suport als emprenedors per aconseguir productes i serveis competitius de més valor afegir i adaptats a un mercat mundial”.
Els objectius del premi
Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.
Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, per tal que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.
De fet, el Departament, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està potenciant la innovació i la transferència tecnològica.
Els premiats en la modalitat d’Empresa agrària
Guanyador: La Vall de Cabiscol, SL - Amposta (Montsià)
A la finca Temps de Terra, aquesta empresa ha desenvolupat un model agrari autosuficient amb una agricultura i una ramaderia integrades en el lloc. Es tracta d’un projecte agrícola i ramader que impulsa la venda de proximitat amb botigues pròpies a la ciutat de Barcelona i promou el contacte amb els consumidors per mitjà d’activitats de lleure i de coneixement de l’activitat agrària.
Finalista: SAT La Reula - Organyà (Alt Urgell)
SAT La Reula ha incorporat a la granja familiar de producció de llet l’elaboració i comercialització d’uns iogurts i matons de gran qualitat a causa del pas directe de la llet des de la sala de munyir a l’obrador. Aquests productes augmenten el valor afegit i la rendibilitat de l’explotació, que es troba en zona desfavorida.
Els premiats en la modalitat de l’agroindústria
Guanyador: Unió Corporació Alimentària - Reus (Baix Camp)
Aquesta cooperativa ha desenvolupat dos nous productes: un cereal extrusionat elaborat a partir de la pasta d’avellana o d’ametlla, dirigit al consumidor final com a cereal d’esmorzar, i un altre de realitzat a partir de la pell de l’avellana i l’ametlla amb propietats funcionals i antioxidants.
Finalista: Agropecuària Catalana, SCCL (AGROCAT) - Sant Fruitós de Bages (Bages)
Aquesta empresa ha introduït un sistema de monitorització en continu del procés de fabricació de pinsos compostos basant-se en la informació de les característiques nutricionals al llarg del seu procés de producció.
Els premiats en la modalitat de jove emprenedor innovador
Guanyador: Andreu Rovira Vergés, de Formatgeria Mas Rovira, SCP - Sora (Osona)
Rovira ha estat guardonat pel seu esperit emprenedor i innovador orientat a combinar modernitat i tradició en la producció de formatges. El seu objectiu final era fer realitat la creació d’una formatgeria modèlica on elaborar formatges amb llet crua de vaca sense pasteuritzar. Aquest jove emprenedor elabora els seus formatges conservant les propietats organolèptiques de la llet, sense alterar la matèria primera, no destruint les proteïnes, i amb un rendiment més alt i amb més eficiència en l’elaboració. En definitiva, elabora uns formatges de gran qualitat, reconeguda tant a nivell estatal com internacionalment.
Finalista: Núria Verdés Torra, de La Garbiana, SCCL - Tarroja de Segarra (Segarra)
Verdés ha desenvolupat La Garbiana, un projecte que, juntament amb tres joves més, de forma cooperativa, els ha permès recuperar varietats de blats antics i fer una farina que comercialitzen -part de la seva producció- en la seva agrobotiga amb els altres productes d’horta que ells produeixen.
Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 € cadascun i els finalistes amb 2.000 € cadascun.
Informació relacionada
- Resum i dades dels premiats PITA 2013
- Llibret de les candidatures del PITA 2013
- Llibret de les candidatures del PITA 2011-12
- Llibret de les candidatures del PITA 2010
- Llibret de les candidatures del PITA 2009
- Llibret de les candidatures del PITA 2008
- Llibret de les candidatures del PITA 2007
- Llibret de les candidatures del PITA 2006
- Llibret de les candidatures del PITA 2005
- Llibret de les candidatures del PITA 2004
- Unió Corporació Alimentària, La Vall de Cabiscol i Andreu Rovira guanyen els PITA 2013