TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 30/09/2019  Ruralcat

La tecnologia 5G arriba al camp català

L’agricultura s’ha transformat en un sector atractiu per a l’oferta de solucions basades en les tecnologies més avançades com l’agricultura 4.0 o la tecnologia 5G, que ofereix la transmissió d’un gran volum de dades a temps real.

Albatàrrec acull el primer camp connectat amb 5G

Albatàrrec acull el primer camp connectat amb 5G

El desenvolupament tecnològic ofereix cada dia noves possibilitats de connexió i comunicació en qualsevol àmbit. Al mateix temps, l’agricultura s’ha transformat en un sector atractiu per a l’oferta de solucions basades en les tecnologies més avançades. 

L’agricultura 4.0 agrupa el conjunt d’eines i processos que permeten l’aplicació d’automatismes interconnectats a la producció agroalimentària. El desenvolupament tecnològic ofereix cada dia més possibilitats en aquest sentit, i l’aparició de nous productes i serveis és cada cop més freqüent. No obstant, el ritme d’adopció de solucions tecnològiques és molt divers, i el sector productiu planteja el debat de l’adequació de les propostes als problemes reals i, conseqüentment, de la rendibilitat de la inversió en components 4.0.  

El passat dia 26, en el marc de la 65a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, es va celebrar la jornada tècnica  jornada “Agricultura 4.0: Necessitats i possibilitats” que va abordar les necessitats actuals en quatre vessants (agricultura, ramaderia, indústria alimentària i desenvolupament rural) amb les solucions proposades en quatre de les principals àrees de productes i serveis tecnològics (maquinària, sensors, connectivitat i anàlisi de dades). 

Un altre dels reptes tecnològic que comença a adoptar el sector agrari és la tecnologia 5G. Es calcula que les xarxes 5G de propera generació poden arribar a ser fins a 100 vegades més ràpides que les 4G, fent que la comunicació entre dispositius i servidors sigui molt més ràpida. Les xarxes 5G són, a més, capaces de transportar moltes més dades que altres xarxes, fet que permet transmetre informació des de sensors remots o drons, eines que ja estan implementant molts agricultors a casa nostra per automatitzar els processos agrícoles. 

Un bon exemple el trobem al municipi d’Albatàrrec, al Segrià, on el passat divendres es va presentar el primer camp connectat amb 5G. Es tracta d’una finca d’arbres fruiters on s’ha instal·lat tecnologia 5G per optimitzar el procés de poda, una iniciativa pionera a tota l’Estat i un exemple de com la connectivitat 5G en el món rural pot contribuir a aconseguir finques agràries més  productives. Avui es realitza a la mateixa finca una jornada tècnica per presentar i portar a terme la  prova pilot, i mostrar  les eines per a la mesura, registre i enviament de dades ambientals. 

Font: RuralCat