S’aprova el Pla de gestió del rastell de mà al delta de l'Ebre
El pla comprèn l'àmbit territorial de les confraries de pescadors de l'Ampolla, Deltebre i Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i vol donar continuïtat i estabilitat a l'explotació de la tellerina amb rastell de mà al banc natural del delta de l'Ebre.
El Pla contempla l’establiment d’un horari de marisqueig variable segons l'època de l'any
El Departament d’Agricultura ha aprovat el Pla de gestió del rastell de mà, a peu, al delta de l’Ebre, una zona continua emprant-se aquest ormeig artesanal i tradicional que té com a objectiu la captura de la tellerina. Aquest bivalve és abundant als fons sorrencs del delta de l'Ebre i representa una important font d'ingressos per a un col·lectiu de pescadors d'aquesta zona.
Aquesta pla comprèn l'àmbit territorial de les confraries de pescadors de l'Ampolla, Deltebre i Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i té una durada inicial de cinc anys, amb l’objectiu de regular el marisqueig amb rastell de mà, a peu, sense embarcació, i per a la recollida manual de bivalves.
Aquest Pla de gestió neix de l'experiència del Pla pilot ara finalitzat i té com a pretensió donar continuïtat i estabilitat a l'explotació de la tellerina amb rastell de mà al banc natural del delta de l'Ebre.
Entre els principals trets del Pla de gestió destaca l’establiment d’un horari de marisqueig variable segons l'època de l'any i uns horaris màxims de dedicació diària que poden ser reduïts per acord de les confraries afectades. També es detalla un únic rastell de mà autoritzat que substitueix la tradicional malla metàl·lica quadrada o rectangular tradicional per una graella de varetes d'acer inoxidable i es limita el nombre de permisos especials a través de les Confraries de Pescadors de l'Ampolla, Deltebre i Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita.
Per últim, s'estableix un programa de mostreig per al seguiment de les mesures de gestió amb la col·laboració de mariscadors i tècnics de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims que tindrà com a principal objectiu valorar la validesa de les mesures de gestió i adaptar-les, si s'escau, a les variacions observades.
Font: DARP