Afrucat analitza l'impacte del nou impost de gasos refrigerants
El Projecte de Llei entrarà en vigor l'1 de gener de 2014 i preveu increments impositius per a les empreses que utilitzin segons quins gasos refrigerants
Un instant de la jornada d'Afrucat. Font: Afrucat
Segons el director d'Afrucat, Manel Simon: "l'entrada en vigor dels nous impostos per als gasos refrigerants obligaran a moltes centrals fruiteres a adequar les seves instal·lacions i a substituir els gasos que utilitzen en les mateixes o a canviar la seva instal·lació de fred sinó volen que els seus impostos es vegin fortament incrementats". Segons Afrucat, per a les empreses que utilitzen els gasos més penalitzats per la llei, la puja d'impostos mitjana pot arribar als 20.000 euros anuals per central.
Aquesta serà una primera mesura derivada del Projecte de Llei 121/0000054 pel qual s'estableixen determinades mesures en matèria de fiscalitat mediambiental i s'adopten altres mesures tributàries i financeres. Aquesta Llei introdueix l'Impost sobre els Gasos Fluorats d'efecte hivernacle utilitzats en nombrosos sectors, com refrigerants, dissolvents, agents escumants o agents extintors d'incendis.
Una de les novetats de la llei és la classificació dels gasos segons el seu PCA (Potencial d'Escalfament Atmosfèric): potencial d’escalfament climàtic d’un gas d’efecte hivernacle respecte al del diòxid de carboni. La classificació dels diferents gasos utilitzats en les instal·lacions serveix per a penalitzar els gasos impositivament de diferent manera segons el seu PCA. Alguns dels gasos que s'utilitzen en les centrals fruiteres es veuen molt penalitzats.
A banda d'aquest projecte de Llei, hi ha una proposta de Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre els gasos fluorats d’efecte hivernacle que determina que:
- a partir del 1/1/2017 estarà prohibit fabricar frigorífics i congeladors compactes per aplicacions comercials, que continguin gasos amb PCA>2500.
- a partir de l’any 2020 es prohibeix la utilització de Refrigerants amb PCA>2500 pel manteniment de les instal·lacions frigorífiques amb càrrega superior a 5 tones de CO2- equivalent; entre els refrigerants afectats estan el R-404A i el R-507.
En aquest moments els gasos fluorats més utilitzats i als que afecta directament la normativa són: R404A i R507, per als que es preveu un tipus impositius molt elevat i el R22 (freó) que en breu estarà prohibida la seva utilització.
Amb l'objectiu d'assessorar les empreses fruiteres en la nova normativa, Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, va organitzar una jornada amb la participació de l'empresa d'assessoria energètica Bioquad i representants de l'ICAEN, i la Direcció General d'Enginyeria i Mines. A la jornada es va explicar la nova legislació i es van presentar les alternatives més interessants per a les empreses que vulguin substituir els gasos refrigerants de les seves instal·lacions.
En aquest sentit, i tenint en compte les càrregues impositives que s'aplicaran en breu, les inversions que es proposaven als assistents, basades en un estudi Universitat Politènica de Catalunya, tenien una amortització inferior a un any.
L'Impost sobre els Gasos Fluorats d'efecte hivernacle és un tribut de naturalesa indirecta que recau sobre el consum d'aquells productes compresos en el seu àmbit objectiu i la posada a consum d'aquests productes atenent al potencial d'escalfament atmosfèric.
L'impost entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2014 i serà aplicable en tot el territori nacional i englobarà tots els gasos fluorats d'efecte hivernacle que figuren en l'annex i del reglament (CE) núm 842/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de maig de 2006, sobre determinats gasos fluorats d'efecte hivernacle, així com els preparats que continguin aquestes substàncies, fins i tot regenerats i reciclats en ambdós casos.
La base imposable estarà constituïda pel pes dels productes objecte de l'impost, expressada en quilograms. Amb un tipus impositiu constituït pel resultat d'aplicar el coeficient 0,020 al potencial d'escalfament atmosfèric que correspongui a cada gas fluorat, amb el màxim de 100 euros per quilogram. A aquest efecte la llei recull en un quadre el Potencial d'Escalfament atmosfèric, PCA, dels HFC, i s'indica el mètode de càlcul del PCA dels preparats de gasos. El cost mitjà de l'impost serà d'aproximadament 70 € per quilogram de gas.