AGRICULTURA | 27/12/2013  RuralCat/RecerCat

Trobats els orígens de l'agricultura moderna a l'Iran

El paper de l'Iran com a origen del cultiu de cereals domesticats ha estat motiu de debat durant molt temps. El registre botànic del jaciment de Chogha Golan documenta com, fa més de 10.000 anys, els habitants de la zona conreaven ordi silvestre i altres espècies progenitores silvestres dels cultius moderns, com llenties i pèsols salvatges

Ubicació d'importants jaciments arqueològics al Creixent Fèrtil

Durant molt temps, els científics han debatut si l’agricultura es va desenvolupar en una sola zona o en diverses zones del Creixent Fèrtil (CF), la regió de l’Orient Mitjà que abraçava part de l’Antic Egipte, el Llevant i Mesopotàmia. Tot i que l’evidència arqueològica i biomolecular demostrava que el procés de domesticació de les plantes podria haver succeït en diverses zones en un període de centenars d’anys, les investigacions estaven limitades per l’absència de plantes i dades de la part est del CF.

Dins del Tübingen-Iranian Stone Age Research Project (TISARP), els arqueòlegs de la Universitat de Tübingen i del Centre Iranià per a la Recerca Arqueològica van portar a terme excavacions durant els anys 2009 i 2010 en una zona de tres hectàrees que preserva una seqüència de vuit metres de dipòsits ceràmics rics en pedra tallada, elements arquitectònics, figures de fang, i un gran nombre de morters i eines de mòlta. Els excavadors van desenterrar diversos estrats on es veien canvis graduals en la composició i en els materials de les eines utilitzades. Les troballes arqueològiques suggereixen que hi convivien grups socials força significatius sota unes condicions econòmiques prou estables. La troballa està datada entre fa 12.000 i 9.800 anys.

L’estudi s’ha desenvolupat exactament al jaciment neolític de Chogha Golan (província d’Ilam, Iran) i el seu registre botànic documenta com, fa més de 10.000 anys, els habitants de la zona conreaven ordi silvestre (Hordeum spontaneum) i altres espècies progenitores silvestres dels cultius moderns, com llenties i pèsols salvatges. Espècies silvestres de blat (Triticum spp.) apareixen inicialment en menys del 10 % del total d’espècies de plantes trobades, però augmenten a més del 20 % en els darrers 300 anys de la seqüència.

Les espècies de plantes cultivades que coneixem avui en dia van evolucionar a partir de la gestió de cultius salvatges. La identificació d’aquestes plantes salvatges o predomesticades és bàsica per establir l’enllaç entre la recol·lecció de cereal silvestre i el cultiu d’espècies domesticades. Conèixer aquest procés és vital per saber com el caçadors recol·lectors van passar a ser agricultors.

Font: Simone Riehl, Mohsen Zeidi, Nicholas J. Conard. «Emergence of Agriculture in the Foothills of the Zagros Mountains of Iran» Science, 341, (6141), 65-67 (2013). DOI: 10.1126/science.1236743.