REG | 07/01/2014  RuralCat/DAAM

La 9a Jornada de Referència en Reg es centra en la fertirrigació

L'Oficina del Regant del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha organitzat la 9a Jornada de Referència en reg. Aquest any la jornada ha portat el títol "Fertirrigació de cultius"

Un instant de la 9a Jornada de Referència en reg. Font: DAAM

Un instant de la 9a Jornada de Referència en reg. Font: DAAM

Un dels objectius de la jornada ha estat la presentació del Dossier Tècnic n. 65, amb el títol ‘Fertirrigació’. Per aquest motiu, la presentació de la jornada ha anat a càrrec del subdirector d’Innovació, Jaume Sió, que va posar de manifest la importància del Dossier Tècnic en la transferència tecnològica del coneixement en l’àmbit català i, per altra banda, la importància del camp de la recerca en els diferents àmbits del reg que suposa una millora contínua en la tecnologia del cultiu i la millora en l’eficiència del reg i de la fertilització. Un exemple clar és en el camp de la fertirrigació, en què a nivell català hi ha diferents grups de recerca de l’IRTA i de la Universitat que treballen en horticultura, fructicultura i cultius llenyosos i cultius extensius, a més a més de les empreses privades i del propi Departament.


La jornada ha comptat amb diverses ponències

 

Oriol Marfà, de l’IRTA, va parlar d’horticultura en hivernacle i en viverisme, tot explicant la importància de la reutilització de l’aigua de reg com a bona pràctica de maneig de l’aigua i els fertilitzants.

Pere Muñoz, de l’IRTA, ha exposat els assajos en fertirrigació en hortícoles a l’aire lliure i els avantatges en el maneig d’aquesta tècnica en hortícoles amb reg localitzat i les millores productives obtingudes.

Miquel Pascual, de la Universitat de Lleida, i Josep Rufat han explicat les experiències del seu grup de treball en fertirrigació en fruiters i cultius llenyosos i com a millora la producció, però sobretot en algun cas de la durabilitat del fruit a càmera.

Francesc Domingo, de l’IRTA–Mas Badia, ha exposat les experiències en fertirrigació en reg localitzat en cultius extensius i quines millores no tant productives com sobretot en l’aspecte mediambiental per la disminució dels lixiviats de nitrats.

Ana Pilar Embid, de Fertiberia, complementava la presentació de la fertirrigació en cultius extensius parlant d’experiències en reg en cobertura total o pivot.

Finalment, Joan Parera, del DAAM, ha exposat la importància de la utilització correcta de les dejeccions ramaderes i el ventall que suposa la utilització de la fracció líquida dels purins de vaquí, però sobretot de porcí, per a la fertirrigació de cultius extensius, comentant les diferents tecnologies que hi ha actualment en el mercat.

La seva ponència s’ha completat amb la ponència de Ramon Gea, de l’empresa Mecsegales, la qual instal·la sistemes de separació sòlid líquid amb la possibilitat d’obtenir una fracció líquida que es pot aplicar a través d’un reg localitzat, entre altres productes.


Novetats tecnològiques


Dins el marc de la jornada, i com cada any, es va comptar amb l’exposició de fabricants, instal·ladors i empreses d’assessorament de fertirrigació, on es van exposar novetats tecnològiques i la seva carta de serveis. Les empreses que van exposar van ser Solfranc, ITC, Naandanjain, Regaber, Sistemes electrònics Progrès, Hidromatic, Reg Servei, SAF, Lab Ferrer, Gaena i Regs del Segrià.

Aquesta part de la jornada és molt valorada pels assistents i les empreses perquè s’ha consolidat com un espai de reunió i intercanvi entre el sector del reg, i permet intercanviar experiències del sector de l’empresa d’una forma pràctica entre els assistents.

La participació d’aquesta novena edició va ser del voltant de les 130 persones que en general van valorar molt positivament la jornada.