Novetats en l'etiquetatge sobre l'origen de la carn de porcí, oví, caprí i aviram
El DOUE ha publicat un reglament que afecta l'etiquetatge de la carn destinada al subministrament al consumidor final o a les col·lectivitats
Es tracta del Reglament d’execució (UE) núm. 1337/2013 de la Comissió, de 13 de desembre de 2013, pel qual s’estableixen disposicions d’aplicació del Reglament (UE) núm. 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell referent a la indicació del país d'origen o del lloc de procedència per a la carn fresca, refrigerada o congelada de porcí, oví, cabrum i aviram.
Aquest reglament, que entrarà en vigor a partir de l’1 d'abril de 2015, estableix que en l’etiqueta de la carn destinada al subministrament al consumidor final o a les col·lectivitats s'ha d’indicar, de manera obligatòria, el país de cria i el país de sacrifici de la carn fresca, refrigerada o congelada de porcí, oví, cabrum i aviram a més del codi del lot que identifica la carn subministrada al consumidor o a les col·lectivitats, d'acord amb un conjunt de regles detallat:
País de cria
S’ha d’indicar l’Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc la cria precedit de la menció «país de cria: (nom de l'Estat membre o país tercer)», d’acord amb els criteris següents:
I. Porcí
- En cas que l'animal sacrificat tingui més de sis mesos d'edat, l'Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc l'últim període de cria d’almenys quatre mesos.
- En cas que l'animal sacrificat tingui menys de sis mesos d'edat i tingui un pes viu d’almenys 80 kg, l'Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc el període de cria després que l'animal hagués assolit els 30 kg.
- En cas que l'animal sacrificat tingui menys de sis mesos d'edat i tingui un pes viu inferior a 80 kg, l'Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc el període de cria complet.
II. Ovins i caprum
L’Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc l'últim període de cria d’almenys sis mesos o, en cas que l'animal sacrificat tingui menys de sis mesos d’edat, l’Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc el període de cria complet.
III. Aviram
L'Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc l'últim període de cria d’almenys un mes o, en cas que l'animal sacrificat tingui menys d'un mes d'edat, l'Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc el període de cria complet després de l'engreixament.
País de sacrifici
S’ha d’indicar l’Estat membre o país tercer en el qual hagi tingut lloc el sacrifici precedit de la menció «país de sacrifici: (nom de l'Estat membre o país tercer)».
D'aquest sistema d'etiquetatge han quedat descartats els models de carn de boví, que ja disposen d’una normativa pròpia. A més, amb caràcter voluntari, els animals nascuts, criats i sacrificats en el mateix Estat membre es poden etiquetar, de manera voluntària, amb el terme «origen: Estat membre (o país tercer)».
El reglament també recull unes excepcions per a la carn picada i els retalls de carn.