Els arbres vells i grans creixen més ràpid i emmagatzemen més carboni
Un estudi publicat a la revista "Nature" contradiu la suposició comuna que els arbres alenteixen el seu creixement en envellir i fer-se més grans. Ans al contrari, el seu desenvolupament continua accelerat i també s'incrementa la seva capacitat d'acumulació de CO2
Exemplars de Sequoia sempervirens, un arbre perennifoli molt longeu (entre 2.000 i 3.000 anys) i un dels organismes més alts coneguts (arriba als 115 metres d'alçada sense incloure les arrels). / Miguel A. de Zavala. Font: UAH
Un equip internacional d'investigadors, que compta amb la col·laboració de la Universitat d'Alcalá (UAH), ha compilat mesures de creixement de 673.046 arbres pertanyents a 403 espècies de regions tropicals, subtropicals i temperades al llarg dels cinc continents, calculant les taxes de creixement de biomassa per a cada espècie per després analitzar la tendència en aquestes espècies.
"Les nostres troballes contradiuen la suposició freqüent que el creixement dels arbres disminueix a mesura que aquests es fan més vells i més grans", destaca Miquel Àngel de Zavala, professor de la UAH -única institució espanyola de les 24 participants- i coautor del treball. "També significa que els arbres grans i vells segresten més diòxid de carboni de l'atmosfera del que es pensava".
Els resultats van mostrar que per a la majoria de les espècies la taxa de creixement de biomassa augmenta contínuament amb la mida de l'arbre, en alguns casos, els exemplars grans poden arribar a sumar en un any el carboni equivalent al fixat per un de grandària mitjana al llarg de tota la seva vida.
"En termes humans, és com si el nostre creixement continués accelerant després de l'adolescència, en lloc de disminuir", explica l'expert. "Segons aquesta mesura, els éssers humans podrien tot mitja tona en la maduresa i més d'una tona en el moment de la jubilació".
Com més vells, millor absorbeixen CO2
Aquest increment continu de la taxa de creixement també significa que en termes individuals els arbres grans i vells són millors per absorbir el carboni de l'atmosfera.
No obstant això, els científics adverteixen que la ràpida taxa d'absorció dels arbres individuals no es tradueix necessàriament en un increment net de l'emmagatzematge de carboni per un bosc complet. Així, els arbres vells, després de tot, poden morir i perdre carboni de nou cap a l'atmosfera a mesura que es descomponen.
"Mentre estan vius, els arbres grans i vells juguen un paper clau en la dinàmica del carboni del bosc", afegeix l'investigador. "Durant anys hem eliminat boscos o els hem sobreexplotat sense control. No obstant això, la ciència ens diu que la producció i la conservació no són incompatibles, sinó que fins i tot poden anar de la mà".
Així, els boscos madurs i la diversitat aporten nombrosos béns i serveis a la societat: des del segrest de carboni a una major resiliència al canvi climàtic .
"Igual que en altres àmbits, la societat espanyola ha de fer una reflexió profunda sobre quin tipus de boscos vol tenir al segle XXI i com gestionar-los. Aquestes consideracions no són supèrflues, sinó que són la base d'una sortida a la crisi real no basada en models financers especulatius, sinó en un creixement sostenible d'un país que atresora un territori de gran potencial", conclou Zavala.
En aquest estudi han participat 38 investigadors d'universitats, agències de govern i organitzacions no governamentals dels EUA, Espanya, Alemanya, França, Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Argentina, Colòmbia, Panamà, Camerun, Congo, Xina, Tailàndia, Taiwan i Malàisia.
Referència bibliogràfica:
N. L. Stephenson, A. J.Das, R. Condit, S. E. Russo, P. J. Baker, N. G. Beckman, D. A. Coomes, E. R. Lines, W. K. Morris, N. Rüger, E. A. Álvarez, C. Blundo, S. Bunyavejchewin, G. Chuyong, S. J. Davies, A. Duc, C. N. Ewango, O. Flors, J. F. Franklin, H. R. Grau, Z.Hao, M. E. Harmon, S. P. Hubbell, D. Kenfack, I. Lin21, J.-R. Makana, A. Malizia, L. R. Malizia, R. J. Pabst, N. Pongpattananurak, S.-H. La seva, I- F. Sun, S. Tan, D. Thomas, P. J. van Mantgem, X.Wang, S. K.Wiser & M. A. Zavala. "Rate of tree carbon accumulation increases continuously with tree size" doi : 10.1038/nature12914.