TEMPORAL DE FRED I NEU | 26/01/2005  Ruralcat

Els agricultors extremen mesures davant l¿onada de fred siberià

L¿onada de fred siberià que afecta tota la Península ha posat en alerta els pagesos de Catalunya. En algunes zones, com el Mareme i el Baix Llobregat, s¿ha començat a recollir per evitar que el temporal de fred, neu i fortes ventades danyi les collites d¿hortalisses; a la Terra Alta, les oliveres s¿han vist afectades per les gelades.

Branques nevades

Segons fonts del sector, els pagesos del Maresme preveuen que bona part de la collita d'hortalisses d'aquesta comarca es perdrà a causa de les gelades i les baixes temperatures. Tot i així, abans d'efectuar un balanç de les pèrdues volen esperar que finalitzi el temporal. Ara com ara, però, han decidit recollir com més aviat la producció per evitar mals majors.

Hortalisses i oliveres, les més afectades

Totes les hortalisses s'han vist perjudicades per les gelades, però especialment els raves i els enciams, molt delicats per les seves fulles, mentre els espinacs, les cebes i els porros estan aguantant la situació . "Fa dos dies que treballem sota un vent gelat recollint raves per evitar que la collita es perdi, ja que si esperem una nit més de gelades, com es preveu, no podrem aprofitar res d'ella", explica a Efeagro Pep Rigués, expresident d¿Unió de Pagesos i agricultor del Maresme. Rigués ha afegit que "si tinguéssim una producció baixa però bona, podríem pujar els preus, però amb aquesta onada de fred el problema serà que no tindrem productes per vendre". A la Terra Alta, on ja s¿han registrat temperatures de cinc graus sota zero, el cap de setmana es preveu arribar als deu graus negatius. Segons publica el Diari de Tarragona, el cap de l¿Oficina Comarcal del DARP a la Ribera d¿Ebre, Julio Montfort, explica que "en el cas d¿un cultiu perenne com l¿olivera, a partir de temperatures de set graus sota zero persistents en el temps els arbres es poden danyar seriosament". A més, recorda que "degut a les gelades de l¿hivern de 2001 les oliveres ja van patir molt i ara una segona sotragada en només quatre anys podria perjudicar molt la capacitat receptora dels arbres".

Persistència del temporal

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la nit de dimecres els termòmetres han registrat un rècord històric i han baixat fins a 20,6ºC sota zero a la Vall de Boí (Alta Ribargorça) i 20,5ºC negatius al refugi d¿Ulldeter, a Camprodon (Ripollès). La previsió de cara al cap de setmana destaca que la neu es gelarà amb rapidesa i perdurarà fins i tot en zones relativament baixes, així com es mantindran les baixes temperatures i les fortes ventades.

Informació relacionada