TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 24/01/2014  RuralCat/DAAM

Èxit d'assistència a la jornada "Novetats en la normativa de vinya i vi ecològics"

Durant la jornada, organitzada per l'Escola Agrària de Manresa, s'ha donat a conèixer el Manual d'emprenedoria ecològica elaborat dins del projecte Leonardo ECOVOC i l'agricultura biodinàmica, entre d'altres temes

La jornada va omplir tot l'aforament disponible. Font: DAAM

La jornada va omplir tot l'aforament disponible. Font: DAAM

La vitivinicultura ecològica experimenta des de fa uns anys un enorme creixement i vitalitat, malgrat que fins el 2013 la part de l’elaboració de vi a partir de raïm ecològic no estava regulada per la normativa europea. Així doncs, conèixer la nova normativa i les seves implicacions era l’objectiu principal de la jornada; a més, plantejar qüestions tècniques com la possibilitat de substituir els fungicides permesos en producció ecològica en base al coure i el sofre per fitoteràpia és d’enorme actualitat, no menys que el repte de fer vins sense utilitzar els sulfits com a conservant.

Durant la jornada, Charles-André Descombes, professor del CECA de Manresa i un dels actors principals en l’elaboració “Manual d’emprenedoria ecològica” ha donat a conèixer el contingut del llibre. Descombes ha explicat com en el desenvolupament del projecte Ecovoc, es va constatar que faltava eines per a ajudar a la instal·lació d’empreses hortofructícoles ecològiques. Per aquest motiu, es va decidir omplir aquest buit i focalitzar aquesta eina cap als potencials emprenedors ecològics, procedents tant de l’agricultura convencional com d’experiències laborals en altres àmbits. El manual consta de 12 capítols i tracta temes com ara la rotació, la planificació i l’aprofitament dels recursos hídrics, la comercialització dels productes ecològics o l’avaluació de la sostenibilitat.

Així mateix, la jornada ha volgut introduir una branca de la producció ecològica, l’agricultura biodinàmica, que intenta anar més enllà en el plantejament global i holístic de les finques agràries, i que han abordat dos enòlegs representants de les caves Parés Baltà i Recaredo, que fan producció biodinàmica a casa nostra.

Aquesta jornada s’inscriu en les jornades i seminaris tècnics adreçats al sector agrari que organitza el Departament arreu de Catalunya, dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT). Per falta d’aforament, no han pogut assistir més d’un centenar de persones i ha estat presidida pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila.

Vila ha volgut felicitar els organitzadors de la jornada i especialment l’Escola de Manresa per la tasca que duen a terme i per la celebració de la jornada en ella mateixa. “És una mostra que aquesta escola és un referent a nivell de Catalunya i ja de l’Estat espanyol en la Producció Agrària Ecològica; i un model i exemple de com hem de treballar, en xarxa i amb treball col·laboratiu públic-privat; un model de futur on les iniciatives públiques hauran d’anar acompanyades d’iniciatives privades” ha destacat Vila.

La formació és un valor segur en els temps actuals, possiblement un dels valors més importants que la nostra societat i el nostre país necessita per tal d’entomar els reptes que tenim. I no només la nostra societat sinó les empreses que mitjançant el capital humà poden créixer i generar ocupació i riquesa; i és que el capital humà de les empreses ha d’estar format i, a més, la formació ha de ser de qualitat i adaptada i orientada a les necessitats empresarials”, ha afegit el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

 

Informació relacionada