TÒFONA | 28/01/2014  UVic

Vic acollirà la I Conferència Internacional sobre la Recerca entorn a la Tòfona

L'esdeveniment tindrà lloc al Campus Torre dels Frares de la Universitat de Vic i "El Sucre", del 9 al 12 de març

International Conference on Truffle Research

La International Conference on Truffle Research (ICTR) 2014 està promoguda pel grup de recerca en Medi Ambient i Alimentació (GRMAiA) i pel departament d’Indústries Agroalimentàries i Ciències Ambientals de l’Escola Politècnica Superior de la UVic. En la seva organització hi participen diverses universitats catalanes i d’altres de l’Estat espanyol. En el comitè científic hi ha representades universitats i centres de recerca d’Europa i d’Amèrica.

L'objectiu de la ICTR és poder reunir a la UVic les avantguardes de la recerca en tòfona d’arreu del món, tot considerant el seu cicle de conreu, producció, comercialització i consum. També es vol oferir un fòrum de reflexió i debat entre els especialistes a nivell internacional, per tal de fer possible l’expansió de les xarxes europees d’estudi de la tòfona.

Els eixos temàtics de la conferència seran:

  1. Truficultura
  2. Interacció Tòfona-sòl-bacteris-planta
  3. Ecologia, canvi climàtic i desenvolupament sostenible de tofoneres silvestres i d’explotacions tofonaires
  4. Genòmica
  5. Proteòmica
  6. Alimentòmica, Nutrició i Bioactivitat
  7. Conservació de la tòfona i tractaments post-collita
  8. Control de qualitat i seguretat
  9. Bioacumulació de residus de l’agricultura
  10. Identificació de compostos orgànics volàtils
  11. Estratègies tecnològiques i metodològiques en el control de qualitat de la tòfona
  12. Aroma de la tòfona i propietats sensorials
  13. Formació continuada en reconeixement de les propietats sensorials de la tòfona
  14. Elaboració de derivats de la tòfona. Del productor al consumidor
  15. Història i aplicacions gastronòmiques de la tòfona
  16. Tòfona, acceptabilitat dels consumidors i avaluació de les emocions

La conferència és oberta a tots els científics de l’ampli camp de recerca entorn a la tòfona, que va des del seu conreu al consum. El perfil dels possibles participants inclou: investigadors i acadèmics, truficultors, tecnòlegs dels aliments, professionals de la gastronomia, nutricionistes.

El dissabte 8 de març de 2014 com a jornada satèl·lit es realitzarà la tercera edició de la Jornada de Divulgació del Conreu i les Característiques de la Tòfona, que donarà continuïtat a les dues edicions anteriors i serà oberta al públic en general.

Ambdues activitats estan organitzades en col·laboració amb el Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic, l'Escola Politècnica Superior de la UVic, la Unitat de Divulgació Científica (UCC+i de la FECYT) de la UVic, el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya de Solsona l’Ajuntament de Vic, l'Ajuntament de Centelles i el restaurant Can Jubany.

Per accedir a més detalls podeu consultar el web http://truffleresearch.eu o contactar amb la secretària de la conferència a secretariat@truffleresearch.eu