Emprenedoria en olivicultura i viticultura: sessió pública d'informació
El proper divendres 7 de febrer, a partir de les 11 del matí, tindrà lloc al Centre de Capacitació Agrària de Gandesa la presentació de l'emprenedoria en olivicultura i viticultura que començarà el proper mes d'abril
Oliveres i vinyes. Font: DAAM
L'objectiu de la sessió informativa és exposar el projecte d'aquesta emprenedoria i alhora conèixer els fructicultors que hi estan interessats, per seleccionar posteriorment els emprenedors que en formaran part d'acord amb la informació que es recollirà durant la sessió.
Aquesta serà la setzena emprenedoria que el Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) realitza juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
Per a qualsevol informació complementària o per confirmar l'assistència a aquesta sessió informativa us podeu posar en contacte amb en Carles Pedrós Bonjorn a través del correu electrònic carles.pedros@gencat.cat o el telèfon 973 31 07 15.
Com són els cursos d'emprenedoria?
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), organitzen cursos d'emprenedoria en diferents sectors agraris amb l'objectiu d'aportar els coneixements i les experiències necessàries perquè els joves empresaris agraris puguin desenvolupar els seus projectes amb garanties de futur i viabilitat.
La metodologia d’aquests cursos és activa, i es basa en sessions específiques amb ponents que són coneixedors i especialistes en cada matèria. També s’organitzen visites i viatges tècnics a explotacions del sector on es poden conèixer diferents realitats i formes de fer avançar els projectes. Dins la seva programació també s’inclouen taules rodones, grups de treball i debats, per intercanviar experiències i sumar voluntats que ajudin a trobar la millor forma de concretar una idea. Amb tot, cal destacar el valor intangible de la cooperació entre emprenedors amb projectes similars, que dóna un valor afegit important a la formació rebuda.
Les emprenedories tenen un programa de 240 hores lectives, que es desenvolupa en quatre àmbits: la formació personal (40 hores), la gestió tecnicoeconòmica (73 hores), la producció específica del sector (70 hores, incloent visites i viatges tècnics) i l’àmbit de l’empresa (57 hores que inclouen informació sobre normativa i comercialització).
Habitualment el curs es fa un dia a la setmana, de 10 a 14 h i de 15 a 17 h.
Un cop finalitzada cada emprenedoria es realitzen els seminaris d’emprenedoria per poder aprofundir en aquells temes específics que desitgin tractar els emprenedors i alhora per mantenir el contacte del grup i continuar formant-se per adaptar-se als canvis que s’originen al sector.
Les emprenedories realitzades fins ara són:
- Porcicultura, que es va dur a terme dins el Pla pilot FCAC i va finalitzar l'any 2008.
- Fructicultura, que es va dur a terme a l'ECA d'Alfarràs i va finalitzar l'any 2009.
- Vitivinicultura i Cellerisme, que es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà i va finalitzar l'any 2009.
- Viticultura, que es va dur a terme a l'ECA Mas Bové i va finalitzar l'any 2009.
- Porcicultura II, que es va dur a terme a l'ECA de Tàrrega i va finalitzar l'any 2010.
- Olivicultura, que es va dur a terme a l'ECA de les Borges Blanques i va finalitzar l'any 2010.
- Viverisme, que es va dur a terme a l’ECAF de Sta. Coloma de Farners i va finalitzar l’any 2010.
- Producció Agrària Ecològica, que es va dur a terme a l'ECA de Manresa i va finalitzar l’any 2011.
- Fructicultura II, que es va dur a terme a l'ECA de l’Empordà i va finalitzar l’any 2012.
- Vaquí de llet, que es va dur a terme l’edifici El Sucre de Vic i va finalitzar l’any 2012.
- Fructicultura III, realitzada a l’ECA d’Alfarràs i que ha finalitzat l’any 2013.
- Vaquí de llet II, realitzada a l’ECAF de Sta. Coloma de Farners i que ha finalitzat l’any 2013.
- Olivicultura II, que es duu a terme a l’ECA d’Amposta. En curs actualment.
- Explotacions agràries extensives, que s’està realitzant actualment a l’ECA de Tàrrega.
- Horticultura, que s’està realitzant actualment a l'OOCC del Maresme, a Vilassar de Mar.