FRUIT.NET | 05/02/2014  RuralCat/DAAM

Els comitès tècnics de Fruit.Net es reuneixen a l'ECA de Tàrrega

Una trentena de tècnics van posar en comú els resultats obtinguts al 2013, que demostren que l'estratègia Fruit.Net va reduir el nombre de tractaments fitosanitaris aplicats a camp entre un 15% i un 30% en funció del cultiu i amb comparació amb l'estratègia estàndard

Participants de la reunió del comitè tècnic de Fruit. Font: DAAM

Participants de la reunió del comitè tècnic de Fruit. Font: DAAM

Fruit.Net és el programa de sanitat vegetal de Catalunya i pretén desenvolupar estratègies per al control de les plagues, les malalties i les fisiopaties que afecten la poma, la pera, el préssec i els cítrics, mitjançant una filosofia de treball conjunt entre el DAAM, l’IRTA, les universitats i el mateix sector fructícola català, i que té com a principal objectiu optimitzar l’ús dels productes fitosanitaris i minimitzar la presència de residus a la fruita. Per tal d’executar el programa, es disposa d’un comitè tècnic per a cada cultiu, on es dissenya l’estratègia de control Fruit.Net que s’aplicarà en cadascun, així com també es proposen les temàtiques principals del pla de recerca en funció de les prioritats consensuades dins de cada comitè.

Es van posar en comú els resultats obtinguts en la campanya 2013, on es va validar l’estratègia Fruit.Net en més de 1.891 ha de producció de poma, pera, préssec, nectarina i cítrics, i es va realitzar una valoració global del nivell d’assoliment d’objectius. Amb l’aplicació de l’estratègia Fruit.Net es va reduir el nombre de tractaments fitosanitaris aplicats a camp entre un 15% i un 30% en funció del cultiu i amb comparació amb l’estratègia estàndard. La mitjana del nombre de matèries actives detectades a la fruita també va ser inferior a les mostres procedents de les finques Fruit.Net.

Durant la jornada es va analitzar el funcionament de cadascun dels comitès tècnics, on es van exposar les incidències sorgides durant la campanya, amb la possibilitat de poder aportar-hi solucions d’una manera conjunta. Finalment, es va valorar de manera positiva el pla de transferència realitzat durant el 2013, que serà molt similar al del 2014, que inclou una segona jornada d’estudis Fruit.Net, ja prevista per al proper 6 de març del 2014 a l’edifici emblemàtic de la universitat de Lleida.

Informació relacionada