I+D | 11/02/2014  IRTA

L'IRTA aconsegueix produir llavor d'ostra rissada sense virus herpes

Durant els darrers anys, la producció d'ostra rissada al Delta de l'Ebre ha sofert quantioses pèrdues degut a un virus herpes que ha causat mortalitats elevades i, en conseqüència, enormes pèrdues en la producció

Llavors d'ostra. Font: IRTA

Llavors d'ostra. Font: IRTA

D’altre banda, la producció d’ostra rissada (Crassostrea gigas) al Delta de l’Ebre importa majoritàriament la llavor d’ostra de França, de captació natural que, en moltes ocasions ja porta el virus de l’herpes que, posteriorment, amb factors d’estrès com els canvis de temperatures a la primavera i tardor o els canvis de salinitat, afectava a les ostres causant grans mortalitats que poden arribar al 80%.

En els dos sentits és cap on s’han enfocat els esforços a l’IRTA, amb l’objectiu doble d’aconseguir produir llavor lliure de virus herpes i no dependre de la importació de llavor d’ostra rissada de França amb el virus.

A partir d’exemplars reproductors provinents de les aigües del Delta i amb un grau elevat de tolerància al virus i d’adaptació al medi, l’IRTA ha aconseguit obtenir llavor d’ostra rissada lliure del virus, comenta la Dra. Dolors Furones, directora del centre de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita.

“El que fem a l’IRTA és seleccionar reproductors d’ostra rissada adaptats a les condicions del Delta, induir-los la posta al centre per obtenir les larves d’ostra rissada i alimentar aquestes amb fitoplàncton fins aconseguir la mida adequada per seguir el seu cultiu a les badies del Delta de l’Ebre”, afegeix la Dra. Furones.

S’espera que, en col·laboració amb el sector i amb una millor gestió del cultiu, aquesta llavor tingui una major supervivència que permeti incrementar la producció i millorar el rendiment econòmic del cultiu.

Per al 2014 l’IRTA té prevista una producció de cinc milions d’exemplars, per doblar-la al 2015 amb l’objectiu d’aconseguir produir tota la llavor necessària per al Delta i, si s’escau, inclús exportar-la.

“Després de varis anys de recerca, a l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, s’ha aconseguit no tan sols produir llavor d’ostra rissada lliure de virus herpes, si no iniciar una producció autòctona d’aquesta espècie que permetrà, en el futur, disposar d’exemplars seleccionats més tolerants i adaptats a les condicions del Delta. I tot això ho hem fet de la mà del sector productor de bivalves del Delta”, assenyala la Dra. Furones.