ASSOCIACIONS RAMADERES | 01/12/2004  Ruralcat

Firmat l'acord per a la creació de la interprofessional de porcí

Els representants dels ramaders de porcí (ASAJA, COAG, UPA, CCAE i ANPROGAPOR), després de tres mesos de negociació, han signat a Madrid un acord per a impulsar la creació d'una organització interprofessional.

Porcs en el paller

Aquesta nova xarxa la proposaran a les associacions de comerç, escorxadors i indústria càrnia. A la signatura de l'acta hi han assistit el secretari general de l'Associació Agrària Joves Agricultors d'Astúries (ASAJA), Juan Sánchez Brunete, el representant de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Miguel Padilla, i el secretari de Ramaderia de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), Román Santalla. A la signatura d'aquesta aliança també hi han participat el president del sector porcí de la Confederació de Cooperatives Agràries d'Espanya (CCAE), Jordi Ciuraneta, i el director de l'Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR), José Antonio del Barrio. A la conferència de premsa, del Barrio ha informat que es dirigiran per escrit a les associacions de comerç, escorxadors i indústries càrnies del sector porcí espanyol per reunir-se el pròxim 15 de desembre. Amb aquest gest volen convidar-los a formar part de la interprofessional, amb la finalitat de plantar cara junts als problemes que pertoquen al sector. El director d¿ANPROGAPOR ha explicat que la interprofessional no ocuparà els espais de representació i actuació que actualment tenen les tres organitzacions professionals agràries, la CCAE i les sectorials. És a dir, la representació de la ramaderia, el comerç, els escorxadors i la indústria càrnia de tot l'estat. També ha indicat que els objectius fonamentals de la nova xarxa seran aquells que afavoreixin tant al sector productor, com al sector industrial i del comerç. A més a més, es volen activar accions d'Investigació i Desenvolupament (I+D), fomentar el comerç exterior i fer campanyes de promoció de les qualitats de la carn de porcí. Del Barrio ha subratllat que "volem fer estudis que repercuteixin en tot el sector espanyol i presentar-los a Brussel·les perquè els països nòrdics no imposin les seves tesis als països mediterranis". Així mateix, ha afegit que per realitzar les actuacions de la interprofessional aquesta haurà de tenir recursos econòmics. És per això que, en el seu moment, des de la interprofessional es farà extensiva una norma per poder generar aquest tipus de recursos. Sobre la situació del sector, el director d¿aquesta associació ha declarat que el balanç d'aquest any serà més negatiu que l'any 2003. Aquests mals resultats seran deguts fonamentalment als baixos preus establerts en el mercat mentre pujaven els costos de la matèria primera i els aliments equilibrats que consumeixen els animals. Finalment, ha indicat que per l'alça de les matèries primeres, el cost de producció s¿ha incrementat en 0,13 cèntims d'euro per quilogram/viu, de gener a octubre d'aquest any.